Ha számodra is elképzelhetetlen a nyaralás sült hekk nélkül, de ételérzékeny vagy, és nincs túl nagy bizodalmad afelé, hogy valóban „mentes” lesz az étel amit eléd raknak a strandon, akkor ezt a receptet Neked találták ki! Otthon, vagy a nyaralóban is könnyedén elkészítheted magadnak a sült hekket! A fehér, omlós húsú hekket az is imádja, aki nem különösebben szereti a halat!
Sült hekk glutén, tej és tojásmentesen hozzávalók:
1 kg friss vagy fagyasztott hekk törzs
200 g kukoricaliszt (ettől igazán ropogós lesz, de ha nem ehetjük használjunk helyette sima gluténmentes lisztet)
2 ek fűszerpaprika
2 ek só
1 L olaj a sütéshez
Sült hekk glutén, tej és tojásmentesen elkészítése:
1. Ha fagyasztott hekket vettünk, a sima hűtszekrénybe tegyük át, és ott hagyjuk teljesen felengedni.
2. A hekket 5-6 helyen mindkét oldalán mélyen vagdossuk be. Papírtörlővel ittassuk le róla a nedvességet.
3. A kukoricalisztet és a paprikát összekeverjük, ebbe hempergessük meg a hekket.
4. Az olajat felhevítjük egy lábasban vagy fritőzben. Csak akkor tegyük bele a halat, ha kellően felforrósodott, 180°C fokosra!
5. A halat a forró olajban kb 10 percig sütjük, közben egyszer fordítsuk át. Papírtörlőre szedve csepegtessük le róla a felesleges olajat.
6. Tálalhatjuk rizzsel, hasábburgonyával, burgonyapürével, salátával, ketchuppal, majonézzel, tartármártással, savanyúsággal.
Kalóriatartalom:
Kb. 160 kcal/100 gramm