Klasszikus Eszterházy torta újragondolva, gluténmentesen
Posted onAuthorOkosReceptek Klasszikus Eszterházy torta újragondolva, gluténmentesen bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Az Eszterházy torta számomra mindig a klasszikus eleganciát jelentette – a dió, a lágy rumos krém és a fehér máz tökéletes harmóniáját.
Most mégis szerettem volna megmutatni, hogy ez a hagyományos desszert gluténmentesen is lehet ugyanolyan finom, sőt, talán még közelebb hozhat a valódi, otthoni ízekhez. Ugyanakkor nem kell visszariadni attól sem, ha nem szeretjük a fondánt, és helyette inkább fehércsokoládéval helyettesítenénk. A végeredmény így is mennyei lesz!
Klasszikus Eszterházy torta újragondolva, gluténmentesen
Klasszikus Eszterházy torta újragondolva, gluténmentesen hozzávalók:
A diós piskóta lapokhoz:
10 tojásfehérje
300 g kristálycukor
260 g darált dió
20 g gluténmentes lisztkeverékA krémhez:
10 tojás sárgája
250 ml laktózmentes tej
1 tk vanília paszta vagy 20 g vaníliás cukor
125 g kristálycukor
50 g darált dió
50 g rum(aroma)
300 g vaj vagy margarinA díszítéshez:
200 g fehércsokoládé (vagy ugyanennyi fondán ha valaki ragaszkodik hozzá)
50 g habtejszín
50 g étcsokoládé
50 g darált dió a panírozáshoz
Klasszikus Eszterházy torta újragondolva, gluténmentesen
Klasszikus Eszterházy torta újragondolva, gluténmentesen elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 175°C fokra, alsó-felső programon. 5 db sütőpapírra berajzolunk 1-1 21 cm átmérőjű kört.
2. A piskóta lapokhoz a tojásfehérjét a cukorral stabil habbá verjük. Ezután 2-3 evőkanalanként adjuk hozzá a dióval elkevert lisztet. Mikor a massza összeállt, 5 egyenlő részre osztjuk és szétterítjük a berajzolt sütőpapírokon. A lapokat egyesével 10-12 percig sütjük (a sütési idő mindig sütőfüggő), de inkább figyeljük. Sütés után még forrón húzzuk le róla a sütőpapírt. Ez a fajta piskóta nagyon vékony és sérülékeny. Nem kell megijedni, ha véletlenül elszakad. Egy 21 cm átmérőjű tortakarikával szaggassuk ki a kisült lapokat, hogy azonos méretűek legyenek.
Klasszikus Eszterházy torta újragondolva, gluténmentesen
3. A krémhez, a vaj kivételével a többi hozzávalóból, folyamatos kevergetés mellett sűrű pudingot főzünk. Terítsük szét egy tálcán (így gyorsabban kihűl), a tetejére simítsunk folpackot, hogy ne bőrösödjön. Mikor kihűlt 2 részletben adjuk hozzá a kihabosított vajhoz, majd keverjünk belőle szép sima krémet.
4. A torta betöltésekor ügyeljünk arra, hogy a krém réteg ugyanolyan vastag legyen, mint a piskótalap. Ha fehércsokoládéval borítjuk majd be a tetejét, akkor betöltés után a torta tetejét és oldalát is vonjuk be a krémmel. Tegyük hűtőbe egy éjszakára.
TIPP: ha fondánt használunk fehércsokoládé helyett, akkor forró baracklekvárral kenjük le a tortát.
Klasszikus Eszterházy torta újragondolva, gluténmentesen
5. Másnap olvasszuk fel a fehércsokit a tejszínnel, és külön az étcsokit is. Ez utóbbit töltsük habzsákba. A fehércsokival leöntjük a torta tetejét, és szépen elsimítjuk rajta. Mielőtt megdermedne, az étcsokival a közepéről indulva spirált mintázunk. Majd szintén középről indulva, egy fogpiszkálóval elkezdjük a mintázást. Először négy felé osztjuk így a tortát, majd nyolc felé, végül a torta szélétől a közepe felé 16 felé osztjuk a tortát, és így elkészült a klasszikus Eszterházy mintázat.
6. Végül a torta oldalát panírozzuk be darált dióval.
TIPP: – a torta teteje tovább díszíthető tejszínhabbal és felezett dióbéllel
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
Kuglófot sütni nem nagy tudomány. Bármilyen kevert sütemény tésztáját megsüthetjük kuglóf formában, és mégis rendkívül elegáns és mutatós süteményt tudunk varázsolni a legkisebb erőfeszítés nélkül. Sütőtökös kuglóf hozzávalók: 200 g laktózmentes vaj/margarin 200 g kristálycukor 330 g sütőtök püré 3 tojás 80 ml laktózmentes vagy növényi tej 240 g gluténmentes liszt 50 g mandulaliszt (őrölt […]
Az egyik legfinomabb vajkrém, sütemények és torták díszítéséhez: bemutatkozik a svájci vajkrém. Svájci vajkrém hozzávalók: 10 tojás fehérje 400 g porcukor 440 g laktózmentes vaj 1 ek vanília aroma Svájci vajkrém elkészítése: 1. A tojásfehérjét a porcukorral vízgőz fölött hőkezeljük. Maghőmérővel ellenőrizzük a hőmérsékletét. A szalmonella 70°C fok felett pusztul el, ha 71-72 fokon tartjuk […]
Emlékeztek, hogy az amerikai filmekben milyen jól néztek ki a frissen sült csokis kekszek? Csorgó nyállal néztük és vágytunk rá, hogy bele kóstolhassunk a puha, szaftos, olvadt csoki darabokkal teli kekszbe. Az ételallergiásoknak is szerettünk volna kedvezni ezzel a recepttel, hiszen gluténmentes és tejmentesen is elkészíthető. Tökéletes felhasználási módja a mindenféle felbontott és megmaradt csokoládéknak, […]