Rizs főzés recept
Köretek

Hogyan főzzünk rizst?

Általában mindenkinek van egy saját ízléshez tökéletesen illeszkedő rizsfőzési módszertana, aminek alapjait valahonnan eltanulta, aztán kikísérletezte a saját leginkább bevált megoldását.

Most az alapvetően pergő, de nem kemény rizs főzési receptjét osztjuk meg, hátha nem így csináltad eddig, vagy épp most szeretnéd kitanulni. 

Egy kis érdekesség: thaiföldön élő ismerősünk rendszeresen kiakad attól, hogy Európában rizst próbálunk főzni, pedig hát mi biztosan nem érthetünk ilyesmihez – szerintük ;). Mikor megkérdeztem, hogy akkor árulja el, hogy mégis mi a tradicionális, mindig beváló, tökéletes rizsfőzési titok, akkor ez volt a válasz: egy rizsfőző gép. 🙂


Ha sok rizst fogyasztunk, akkor érdemes egy rizsfőző szerkezetbe beruházni, ázsiai áruházakban is lehet kapni, de nagyobb műszaki áruházakban is. 

De ha főzni akarod, méghozzá a thaiföldiek szerint igencsak eretnek módon LÁBASBAN, akkor íme a titok:

A rizsfőzés titka nem a rizsfőzésben, hanem az előtte történő procedúrában rejlik.

Az alábbiakat ne alkalmazd, ha szereted a ragacsos-mancsos rizst (van aki szereti, tehát ezt nem fricskaként mondjuk).

Pergő rizs főzése hozzávalók: 

Kb. fél kg. hosszú szemű “A” rizs

Pici zsiradék – vaj, olaj, zsír, kb. egy evőkanálnyi.

Ízlés szerint só

Fűszerek (bors, őrölt kömény, morzsolt majoranna, stb)

Kb. 7 deci víz/alaplé. Ez lehet ízlés szerint zöldség vagy húsleves alaplé (de húsleves kockával és vegetával is tökéletes)

Pergő rizs elkészítése

  1. A rizst 3-4-szer át kell mosni tiszta, hideg vízzel egy tálban. Ez egésznek ez az alapja. Ha ez kimarad, akkor a nyákosságot okozó részei a rizsen maradnak, tehát mindenképp mancsos lesz a rizs. A pergő rizs főzése tehát klasszikusan a lemosással kezdődik, ez kihagyhatatlan lépés. Addig kell átmosni – felengedni vízzel, kicsit megkeverni majd leönteni a vizet -, mígnem a felengedett víz tiszta, átlátszó nem marad. Ez általában 3-4 mosási kört feltételez.
  2. Ezek után, ha már szép tiszta a rizs, akkor újfent fel kell engedni tiszta vízzel, és 15-20 percig áztatni kell. 
  3. Ha letelt a 15-20 perc, akkor az áztató vizet is leöntjük róla, és le is lehet szűrni a rizst. 
  4. Miközben lecsöpög a rizs a szűrőben, aközben fel lehet picit hevíteni a zsiradékot, alacsony fokozaton.
  5. Az összes rizst rá kell tenni a zsírra, és pár keveréssel megfuttatni rajta – mivel a rizs nedves, ezért ezzel ne szórakozzunk túl sokáig, mert nagyon gyorsan elkezd főni!
  6. Gyors fűszerezés következik: sóval, borssal, kedvenc rizst ízesítő fűszereinkkel meghintjük. Ha vizet fogunk használni a főzéshez és nem alaplevet, akkor jöhet a vegeta, vagy a húsleves kocka is ebben a fázisban.
  7. Felöntjük az alaplevünkkel vagy a vízzel, fedő alatt óvatosan felforraljuk, néha nagyon finoman megkeverjük. 
  8. Felforralás után azonnal legalacsonyabb fokozatra vesszük a lángot alatta. Kb. 8 perc alatt készen leszünk a főzéssel, hogy ha 20 percig áztattuk! Tehát résen kell lenni. Maximum egyszer kell átkeverni.
  9. Ha nagyon elfő a lé, vagy még mindig nagyon sok lét szív magába, akkor egy deci folyadékot még esélyes, hogy rá kell öntenünk, de ez ízlés kérdése.
  10. Ha letelt a 8 perc, akkor lezárjuk alatta a lángot, és 10 percig fedő alatt hagyjuk dagadni, közben egyszer óvatosan átkeverjük.

Összegezve: a pergő szemű rizs főzése az előtte való lemosásban, áztatásban, ebből fakadóan a rövid főzési időben és aztán a fedő alatti pihentetésben teljesedik ki.

Minden más jellegű rizsnél, ami például rizottó, vagy tejberizs, eltekinthetünk a három-négyszeri lemosástól, ilyenkor elég csak egyszer átöblíteni, és olyankor nem kell áztatni sem!

Rizibizi pergő rizsből

Ha rizibizit szeretnél készíteni, akkor azt javasoljuk, hogy a zöldségféléket teljesen külön készítsd el, külön fűszerezve, például wokban, a rizst pedig a fentiek szerint főzd meg, és a fedő alatti dagasztás művelete előtt keverd össze az ízlés szerint fűszeresen párolt borsót-répát-akármit a rizzsel. 

Kalóriatartalom:

Kb. 100 kcal/100 gramm

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük