Csokoládés pöfeteg keksz hozzávalók:
230 g étcsokoládé
55 g laktózmentes vaj/margarin
70 g gluténmentes liszt
60 g őrölt mandula
2 g sütőpor
1 csipet só
2 tojás
100 g kristálycukor
1/2 tk vanília őrlemény
100 g átszitált porcukor
Csokoládés pöfeteg keksz elkészítése:
1. A vajat/margarint és a kis darabokra tört csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk.
2. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a mandulalisztet, a sütőport, és a sót.
3. A tojásokat a cukorral és a vaníliával habosra keverjük, amíg halvány sárga színű nem lesz a keverék.
4. Először az olvasztott csokoládés keveréket adjuk a felvert tojásokhoz, majd a száraz összetevőket. Ekkor a tészta még elég folyós, ezért tegyük hűtőbe legalább 1 órára.
5. A sütőt előmelegítjük 175°C fokra, alsó-felső programon. Két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
6. A porcukrot öntsük egy tálba.
7. A hideg tésztából fagylalt kanállal, vagy evőkanállal vegyünk egyforma halmokat. A kezünkkel gömbölyítsük őket, és alaposan forgassuk meg a porcukorban.
8. Egymástól távol helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire, majd előmelegített sütőben 10 percig süssük. Sütés után hagyjuk őket a tepsin langyosra hűlni, ezután rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Kalóriatartalom:
Kb. 360 kcal/100 gramm