Viktória piskóta (Victoria sponge)
Desszertek Édességek Sütemények

Viktória piskóta (Victoria sponge)

A Viktória piskóta neve becsapós lehet, mert ez a név nemcsak magát a piskótát jelenti, hanem az ebből készült, vajkrémmel és lekvárral töltött, tradicionális angol desszertet is. A sütemény Viktória királynőről kapta a nevét, aki az ötórai tea mellé gyakran előszeretettel fogyasztotta ezt a piskótát. Teadélutánra külön-külön kis sütőformában készítik, és egyesével töltik meg őket.
A tölteléket elhagyva, ebből készül a legtöbb angol esküvői torta. Nem csoda, hiszen ez számukra olyan, mint nekünk a piskóta alaprecept, ami minden tortának az alapja.

Viktória piskóta (Victoria sponge) hozzávalók:

A tésztához:
200 g kristálycukor
200 g laktózmentes vaj
4 tojás
200 g gluténmentes liszt
fél csomag (6 g) sütőpor
2 ek laktózmentes tej

A töltelékhez:
150 g puha laktózmentes vaj
220 g átszitált porcukor
1 tk vanília aroma
150 g eperlekvár

A tetejére:
1 ek porcukor

Viktória piskóta (Victoria sponge)
Viktória piskóta (Victoria sponge)

Viktória piskóta (Victoria sponge) elkészítése:

1. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Egy 12 üreges szilikon sütőformát (muffin tepsi is jó) előkészítünk.
2. A puha, szobahőmérsékletű vajat a cukorral világosra, habosra keverjük. A tojásokat egy külön tálba felütjük, és kissé felverjük, mint amikor rántottát készítünk. A felvert tojásokat apránként adjuk hozzá a vajas-cukros keverékhez. Közben folyamatosan kevergessük, vigyázva, hogy ne csapódjon ki (a tojás és a vaj előfordul, hogy nehezen áll össze egynemű masszává, ezért a robotgép használata javasolt).
3. A sütőporral elkevert lisztet két részletben bele szitáljuk. Keverjük amíg sima, homogén tésztát kapunk. Ha nagyon sűrű lenne, a legvégén 2 ek tejjel lazíthatjuk a masszát.
4. Az elkészült tésztával töltsük meg a szilikon formát az üregek 3/4-ig. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje megemelkedik és aranybarna lesz. Tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk a szilikon formában kihűlni, csak ezután szedjük ki belőle.
5. A kis piskótákat félbe vágjuk. A puha vajat a porcukorral és vaníliával jól kihabosítjuk, majd megkenjük vele a félbevágott piskóták alsó részét, mely tetejére eperlekvárt kanalazunk, végül vissza tesszük rá a piskóta tetejét.
6. Porcukorral meghintve tálaljuk.

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük