Jalebi
Édességek Sütemények

Jalebi

Ez a fánk szerű, olajban sült, cukorszirupban áztatott desszert nagyon közkedvelt street food Indiában. A cukorszirupot kardamommal, sáfránnyal és rózsavízzel is szokás ízesíteni, de mivel ezek nem feltétlenül találhatóak meg minden magyar háztartásban, egy egyszerűbb fűszerezést választottunk. Igazi kalóriabomba, amiből tényleg nem lehet sokat enni egyszerre, annyira édes, de mindenképp érdemes elkészíteni és megkóstolni. A tradicionális receptúrától eltérve ezt is glutén és laktózmentesen készítettük el.

Jalebi hozzávalók:

A tésztához:
120 g gluténmentes liszt
5 g étkezési keményítő
2 g szódabikarbóna
70 g laktózmentes natúr joghurt
150 ml víz
2 csepp narancssárga gél ételfesték

A cukorsziruphoz:

500 g kristálycukor
250 ml víz
2 ek citromlé
1 csipet őrölt fahéj
1 csipet őrölt szerecsendió (vagy ezek helyett fél tk őrölt kardamom)
1 tk rózsavíz (elhagyható)
1 csipet sáfrány (elhagyható)

A sütéshez:
500 ml napraforgóolaj

Jalebi
Jalebi

Jalebi elkészítése:

1. Először a cukorszirupot készítjük el, hogy mire elkezdjük a sütést, legyen ideje kissé kihűlni. A hozzávalókat lábasba mérjük és felforraljuk. 5 percen keresztül forraljuk tovább, ezután félre is húzhatjuk a lángról.
2. A tésztához kimérjük a hozzávalókat, és kézi habverővel csomómentesre keverjük. 15 percig hagyjuk pihenni. Ez idő alatt készítsük elő és melegítsük fel az olajat.
3. A pihentetett masszát habzsákba töltjük, majd a forró olajba körkörösen kinyomjuk tésztát (lásd videó). Oldalanként 1-1,5 percig sütjük, közben egyszer fordítsuk meg. Amikor megsültek, azonnal, forrón átrakjuk a cukorszirupba. Ebben fél percet hagyjuk állni, majd hurkapálcikára, vagy evőpálcikára felszúrva csepegtessük le róla a felesleges szirupot. Folytassuk a sütést amíg a tészta el nem fogy.
4. Azonnal tálaljuk, de másnap, hidegen is ugyan olyan ropogós és fnom lesz!

Jalebi recept és elkészítés videó

@mardzsareta #együttműködés | a @Kifli.hu ezen a héten az indiai konyhára (is) fókuszál, de megmondom őszintén ha én azt hallom, hogy „indiai konyha” akkor ez az első ami eszembe jut 😍 ropogós, édes, szaftos, fánk szerű sült tészta, ez a #jalebi 🤤 kuponkódom a „Speciális diéta, tudatos táplálkozás” kategóriába tartozó termékekhez: „mardzsareta2000” 💚 Jalebi hozzávalók: A sziruphoz: 500 g kristálycukor 250 ml víz 2 ek citromlé 1 csipet őrölt fahéj 1 csipet őrölt szerecsendió A tésztához: 120 g #gluténmentes liszt 5 g étkezési keményítő 2 g szódabikarbóna 70 g #laktózmentes natúr joghurt 150 ml víz 2 csepp narancssárga ételfesték #indianstreetfood #streetfood #glutenmentes #laktozmentes #indiai #indiaikonyha #édes #sweet #glutenfree #lactosefree #indiansweets ♬ India – Techno Project & Geny Tur

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük