Az alábbi recepttĹ‘l a legtöbb tapasztalt háziasszony „kiakad”, mondván, nem Ăgy tanulta a piskĂłta alapreceptjĂ©t. Nos, semmit sem árt nĂ©ha Ăşjratanulni!
Most egy olyan egyszerű piskótareceptet hoztunk nektek, aminek eredményeképp mindig magas, puha, rugalmas, finom gluténmentes piskóta lesz az eredmény.
A mentes-sĂĽtemĂ©nyeknĂ©l örök problĂ©ma, hogy valahogy sosem olyan lágy, omlĂłs, Ăzletes a piskĂłtatĂ©szta, mint azt megszoktuk mĂ©g pĂ©ldául glutĂ©nevĹ‘ korunkban. Ez a piskĂłtarecept leszámol az „ami mentes, az csak Ăzetlen, száraz Ă©s fullasztĂł lehet” sztereotĂpiával.
Ez a piskĂłta alaprecept cukrász által sokszorosan tesztelt, Ă©ppen ezĂ©rt is van ilyen rĂ©szletesen leĂrva, hogy bárki számára könnyen adaptálhatĂł legyen.
A recept teljesen tejmentes.
Cukor helyett Ă©desĂtĹ‘vel is elkĂ©szĂthetĹ‘, de számĂtani kell rá, hogy akkor szárazabb lesz vele a piskĂłta mintha cukorral kĂ©szĂtenĂ©nk.
KĂĽlönbözĹ‘ tepsimĂ©retekhez is kiszámoltuk a szĂĽksĂ©ges mennyisĂ©get, Ăgy nem neked kell a matekozással bĂbelĹ‘dnöd.
Lássuk tehát a csodálatosan egyszerű, gluténmentes és tejmentes piskóta alapreceptet!
Piskóta alaprecept hozzávalók egy 21 cm átmérőjű tortkarikához (16 szeletes, normál méret):
7 db tojás
140 g gluténmentes liszt
140 g kristálycukor
1 csipet szĂłdabikarbĂłna
PiskĂłta alaprecept elkĂ©szĂtĂ©s:
1. A sĂĽtĹ‘t elĹ‘melegĂtjĂĽk 160° fokra, alsĂł-felsĹ‘ programon. A tortakarikánk alját kibĂ©leljĂĽk sĂĽtĹ‘papĂrral. Csak az alját! Az oldalán ne legyen sĂĽtĹ‘papĂr, mert Ăşgy nem tud felkapaszkodni a tĂ©szta sĂĽlĂ©s közben, Ă©s nem lesz magas a piskĂłtánk.
2. A tojásokat szĂ©tválasztjuk. A fehĂ©rjĂ©hez hozzáadjuk az összes cukrot Ă©s elkezdjĂĽk felverni. Nem szabad tĂşl kemĂ©nyre verni, inkább olyan állaga legyen, mint a tejfölnek amikor ki van keverve. Ebben az esetben a kicsit folyĂłsabb tojáshab jobb, mint a teljesen kemĂ©nyre vert. A sárgáját is kihabosĂtjuk, amĂg halványsárga szĂne lesz Ă©s megnĹ‘ a tĂ©rfogata.
3. A két habot óvatos mozdulatokkal, szilikon spatulával összekeverjük. Nincs jelentősége melyik habot melyikhez keverjük. Ez csak attól függ, melyiket tettük abba az edénybe amelyikben kényelmesebben tudunk dolgozni.
4. Amikor a két tojáshab elkeveredett, apránként elkezdhetjük hozzáadni a szódabikarbónával elkevert lisztet, kb. 2-3 evőkanálnyi adagokban. Ha biztosra szeretnénk menni, át is lehet szitálni a lisztet. Spatulával forgatjuk bele a lisztet, az edény falát simogatva.
5.Tepsibe öntjük a masszát és 160°C fokon kb 1 órát sütjük. A sütőajtót az első 15 percben nem szabad kinyitni, mert össze fog esni. Akkor van kész a piskótánk, ha a tetején kicsit benyomjuk és nem süllyed be, hanem visszaáll az eredeti helyére. Ha nem vagyunk biztosak, tűpróbával ellenőrizzük!
6. Nagyon fontos! A sĂĽtĹ‘bĹ‘l kivĂ©ve fejjel lefelĂ© egy sĂĽtĹ‘papĂrra borĂtjuk, Ă©s hagyjuk teljesen kihűlni a tortaformában. (LehetĹ‘leg olyan felĂĽlet legyen ami bĂrja a hĹ‘t. Ha azonnal levennĂ©nk rĂłla a tortakarikát, berogyna az oldala Ă©s össze esne a piskĂłta.)
7. Miután kihűlt, Ă©les kĂ©ssel a szĂ©lĂ©t körbe vágjuk, leemeljĂĽk rĂłla a tortaformát. Ha pĂşpos lett a piskĂłtánk a tetejĂ©t levághatjuk, vĂ©gĂĽl szeleteljĂĽk (vĂzszintesen). 3-4 felĂ© szĂ©toszthatjuk, de ha ĂĽgyesek vagyunk akár 6 felĂ© is el lehet vágni.
Ezután tölthető a kedvenc krémünkkel, készülhet belőle puncstorta, de ha nem szeleteljük fel, készülhet belőle menzás, csokiöntetes piskóta is.
Ha pont nincs ekkora mĂ©retű tortaformánk akkor itt egy kis segĂtsĂ©g az adagok kiszámĂtásához:
18 cm átmerőjű (12 szeletes méret) formához az anyaghányad:
5 tojás
100 g gluténmentes liszt
100 g kristálycukor
1 csipet szĂłdabikarbĂłna
23 cm átmérőjű (22 szeletes) formához az anyaghányad:
10 tojás
200 g gluténmentes liszt
200 g kristálycukor
1 csipet szĂłdabikarbĂłna
Ha nagy, szögletes tepsiben szeretnĂ©nk sĂĽtni, 8 tojással ajánljuk az elkĂ©szĂtĂ©st.
8 tojás
160 g gluténmentes liszt
160 g kristálycukor
1 csipet szĂłdabikarbĂłna
VideĂłn a piskĂłta alaprecept:
@mardzsareta RemĂ©lem mindent elmondtam 🥰 ha nem, akkor keressĂ©tek meg az okosreceptek.hu-n a PiskĂłta alapreceptet 🍰 #piskĂłta #piskĂłtarecept #glutĂ©nmentes #glutenmentes #tejmentes #cukrász #cukrászvagyok #alaprecept #okosreceptek #fy #fyp #foryou #foryoupage #neked #nekedbe #nekedbelegyen #sĂĽti #sĂĽtĂ©s #sĂĽtĂ©sekbe #tortakĂ©szĂtĂ©s #tortakĂ©szĂtĂ©sfolyamata #glutenfree #glutenfreerecipes #dairyfree #spongecake #spongecakerecipe #confectioner #bakingismypassion #bakingismytherapy #bakingismylovelanguage ♬ eredeti hang – mardzsareta
KalĂłriatartalom:
241 kcal/100 gramm
2 Replies to “PiskĂłta alaprecept 🍰”