Piskóta alaprecept, gluténmentes, tejmentes
Alapreceptek Sütemények Torták és krémek

Piskóta alaprecept 🍰

Az alábbi recepttől a legtöbb tapasztalt háziasszony „kiakad”, mondván, nem így tanulta a piskóta alapreceptjét. Nos, semmit sem árt néha újratanulni!

Most egy olyan egyszerű piskótareceptet hoztunk nektek, aminek eredményeképp mindig magas, puha, rugalmas, finom gluténmentes piskóta lesz az eredmény.

A mentes-süteményeknél örök probléma, hogy valahogy sosem olyan lágy, omlós, ízletes a piskótatészta, mint azt megszoktuk még például gluténevő korunkban. Ez a piskótarecept leszámol az „ami mentes, az csak ízetlen, száraz és fullasztó lehet” sztereotípiával.

Ez a piskóta alaprecept cukrász által sokszorosan tesztelt, éppen ezért is van ilyen részletesen leírva, hogy bárki számára könnyen adaptálható legyen.

A recept teljesen tejmentes.

Cukor helyett édesítővel is elkészíthető, de számítani kell rá, hogy akkor szárazabb lesz vele a piskóta mintha cukorral készítenénk.

Különböző tepsiméretekhez is kiszámoltuk a szükséges mennyiséget, így nem neked kell a matekozással bíbelődnöd.

Lássuk tehát a csodálatosan egyszerű, gluténmentes és tejmentes piskóta alapreceptet!

Piskóta alaprecept hozzávalók egy 21 cm átmérőjű tortkarikához (16 szeletes, normál méret):

7 db tojás

140 g gluténmentes liszt

140 g kristálycukor

1 csipet szĂłdabikarbĂłna

Piskóta alaprecept elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 160° fokra, alsó-felső programon. A tortakarikánk alját kibéleljük sütőpapírral. Csak az alját! Az oldalán ne legyen sütőpapír, mert úgy nem tud felkapaszkodni a tészta sülés közben, és nem lesz magas a piskótánk.

2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez hozzáadjuk az összes cukrot és elkezdjük felverni. Nem szabad túl keményre verni, inkább olyan állaga legyen, mint a tejfölnek amikor ki van keverve. Ebben az esetben a kicsit folyósabb tojáshab jobb, mint a teljesen keményre vert. A sárgáját is kihabosítjuk, amíg halványsárga színe lesz és megnő a térfogata.

3. A két habot óvatos mozdulatokkal, szilikon spatulával összekeverjük. Nincs jelentősége melyik habot melyikhez keverjük. Ez csak attól függ, melyiket tettük abba az edénybe amelyikben kényelmesebben tudunk dolgozni.

4. Amikor a két tojáshab elkeveredett, apránként elkezdhetjük hozzáadni a szódabikarbónával elkevert lisztet, kb. 2-3 evőkanálnyi adagokban. Ha biztosra szeretnénk menni, át is lehet szitálni a lisztet. Spatulával forgatjuk bele a lisztet, az edény falát simogatva.

5.Tepsibe öntjük a masszát és 160°C fokon kb 1 órát sütjük. A sütőajtót az első 15 percben nem szabad kinyitni, mert össze fog esni. Akkor van kész a piskótánk, ha a tetején kicsit benyomjuk és nem süllyed be, hanem visszaáll az eredeti helyére. Ha nem vagyunk biztosak, tűpróbával ellenőrizzük!

6. Nagyon fontos! A sütőből kivéve fejjel lefelé egy sütőpapírra borítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni a tortaformában. (Lehetőleg olyan felület legyen ami bírja a hőt. Ha azonnal levennénk róla a tortakarikát, berogyna az oldala és össze esne a piskóta.)

7. Miután kihűlt, éles késsel a szélét körbe vágjuk, leemeljük róla a tortaformát. Ha púpos lett a piskótánk a tetejét levághatjuk, végül szeleteljük (vízszintesen). 3-4 felé szétoszthatjuk, de ha ügyesek vagyunk akár 6 felé is el lehet vágni.

Ezután tölthető a kedvenc krémünkkel, készülhet belőle puncstorta, de ha nem szeleteljük fel, készülhet belőle menzás, csokiöntetes piskóta is.

Ilyen szépséges, gluténmentes tortát lehet készíteni ebből a piskóta alapreceptből

Ha pont nincs ekkora méretű tortaformánk akkor itt egy kis segítség az adagok kiszámításához:

18 cm átmerőjű (12 szeletes méret) formához az anyaghányad:

5 tojás

100 g gluténmentes liszt

100 g kristálycukor

1 csipet szĂłdabikarbĂłna

23 cm átmérőjű (22 szeletes) formához az anyaghányad:

10 tojás

200 g gluténmentes liszt

200 g kristálycukor

1 csipet szĂłdabikarbĂłna

Ha nagy, szögletes tepsiben szeretnénk sütni, 8 tojással ajánljuk az elkészítést.

8 tojás

160 g gluténmentes liszt

160 g kristálycukor

1 csipet szĂłdabikarbĂłna

VideĂłn a piskĂłta alaprecept:

@mardzsareta RemĂ©lem mindent elmondtam 🥰 ha nem, akkor keressĂ©tek meg az okosreceptek.hu-n a PiskĂłta alapreceptet 🍰 #piskĂłta #piskĂłtarecept #glutĂ©nmentes #glutenmentes #tejmentes #cukrász #cukrászvagyok #alaprecept #okosreceptek #fy #fyp #foryou #foryoupage #neked #nekedbe #nekedbelegyen #sĂĽti #sĂĽtĂ©s #sĂĽtĂ©sekbe #tortakĂ©szĂ­tĂ©s #tortakĂ©szĂ­tĂ©sfolyamata #glutenfree #glutenfreerecipes #dairyfree #spongecake #spongecakerecipe #confectioner #bakingismypassion #bakingismytherapy #bakingismylovelanguage ♬ eredeti hang – mardzsareta

KalĂłriatartalom:

241 kcal/100 gramm

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

2 Replies to “PiskĂłta alaprecept 🍰

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük