Gluténmentes, tejmentes puncstorta
Sütemények Torták és krémek

Puncstorta

A puncstorta alapból tejmentes. A cukrászatban ezt az úgynevezett nemes hulladékból készítjük. Leeső piskótarészek, maradék krémek, tölteléknek valók kerülhetnek bele.

Ez nem egy kőbe vésett recept,

  • mert a töltelékbe lehet nyugodtan tenni valódi rumot a rum aroma helyett,
  • kerülhet bele több vagy kevesebb mazsola,
  • a töltelékbe is lehet tenni még baracklekvárt,
  • lehet kakaósra is csinálni kakaóporral,
  • vagy eleve kakaós piskótával elkészíteni.

Legyünk nyugodtan vállalkozó szelleműek!

Puncstorta hozzávalók 21 cm átmérőjű tortaformához:

Piskóta:

7 tojás

140 g gluténmentes liszt

140 g cukor

1 csipet szódabikarbóna

Gluténmentes piskóta alapreceptünk részleteit itt találod>>

Töltelék:

még egy 7 tojásos piskóta, tehát:

7 tojás

140 g gluténmentes liszt

140 g cukor

1 csipet szódabikarbóna

300 ml víz

300 g cukor

1 narancs leve és héja

1 ek rumaroma

60 g mazsola+amibe beáztatjuk

4-5 evőkanál baracklekvár

pár csepp rózsaszín ételfesték

Díszítéshez:

fondán, ha nem szeretjük akkor fehércsokoládé

rózsaszín ételfesték

1 csomag szeletelt mandula

Puncstorta elkészítés:

1. Megsütjük a 2 piskótát és hagyjuk őket kihűlni. Részletes leírás az elkészítésről itt: Piskóta alaprecept>>

2. A mazsolát beáztatjuk akár rumba, rumaromába, vagy vízbe.

3. Vízből, cukorból, a narancs levéből és héjából szirupot főzünk. Lábasba tesszük a hozzávalókat, és felforraljuk. Végén adjuk hozzá a rumaromát és a pár csepp ételfestéket.

4. Az egyik piskótát félbe vágjuk, ez lesz a puncstorta alja és a teteje. Egy-egy oldalukat megkenjük forró baracklekvárral. A másik piskótát egy nagyobb tálba tesszük és szétmorzsoljuk. Ki hogy szereti, lehet nagyobb darabokra is hagyni, mi jól szétmarcangolva szeretjük.

5. A szirup felét ráöntjük a tépett piskótákra, majd ha azt látjuk, hogy még elbírja a maradék szirupot is, azt is ráönthetjük. Hozzáadjuk a mazsolát, alaposan összekeverjük. Kóstoljuk meg és ízesítsük ízlésünk szerint, ha szükséges.

6. Összeállítjuk a tortát: az egyik piskótalapot tortaformába tesszük, a lekváros felével felfelé. Ráhalmozzuk egyenletesen a tölteléket. Lekváros felével lefelé rátesszük a második piskótalapot.

7. Következik a préselés és hűtés: Folpackot borítunk a tetejére, teszünk rá egy tányért, tortakartont, bármit aminek sima a felülete, majd erre teszünk valamilyen súlyt. Ez lehet kg liszt, cukor, liter tej, tégla, bármi, és a súlyokkal egy éjszakára hűtőbe tesszük.

8. Másnap kicsomagoljuk a tortaformából, oldalát és a tetejét megkenjük forró baracklekvárral. Visszatesszük a hűtőbe bevonás előtt.

9. A recept írója nem szereti a fondánt, úgyhogy helyette rózsaszín ételfestékkel megszínezett olvasztott fehér csokoládéval húzta át a képeken látható tortát.

10. A szeletelt mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk, ezzel panírozzuk a torta oldalát. Ez a lépés elhagyható, vagy helyettesíthető dióval, csokoládéforgáccsal.

A torta tetejét olvasztott fehércsokoládéval díszítettük tovább. Aki fondánt szeretne használni nyugodtan tegye, hiszen azzal az igazi.

Ehhez a fondánt vízgőz felett felolvasztjuk, színezzük ételfestékkel. A tortát rácsra tesszük, hogy a fondán lecsoroghasson, és bevonjuk vele a tortát. Ez nagyon körülményes és maszatolós feladat, nem véletlenül választottuk az egyszerűbb módszert.

Íme a szépséges puncstorta:

A szépséges és ízletes puncstorta, belülről

Kalóriatartalom:

kb. 350 kcal/100 gramm

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük