Őszibarack (lagzis barack)
Sütemények

Őszibarack (lagzis barack)

Gyerekkorunk egyik kedvenc lakodalmas süteménye az őszibarack. Retro élmény nemcsak enni, de elkészíteni is.

Őszibarack (lagzis barack) hozzávalók:

A tésztához:
150 g porcukor
1 tojás sárgája
100 g sertészsír
fél csomag (8 g) sütőpor
100 ml laktózmentes tej
375 g gluténmentes liszt

A töltelékhez:
100 ml laktózmentes tej
75 g laktózmentes vaj/margarin
1 ek kristálycukor
2 ek cukrozatlan kakaópor
1 ek rum aroma

A díszítéshez:
40 ml víz + 2 ek mandula aroma
40 ml víz + 2 ek vérnarancs aroma
100 g kristálycukor
marcipán levelek

Őszibarack (lagzis barack) elkészítése:

1. A tésztához a hozzávalókat a liszt kivételével simára keverjük, majd a lisztet is hozzáadjuk apránként. A tészta ekkor még túl lágy, ezért hűtőszekrénybe kell tenni 1 órára.
2. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Két nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
3. A megdermedt tésztából nagyjából egyforma gombócokat gyúrunk. Érdemes lemérni a gombócokat. Attól függően, hogy mennyi barackot szeretnénk kapni a végén, kb 20-30 g között legyenek a gombócok. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, kis helyet hagyva közöttük. Előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük, amíg a teteje éppen csak kezd egy is színt kapni.
4. Sütőből kivéve hagyjuk a tepsin langyosra hűlni. Ezután kiskanállal, óvatosan kaparjuk ki a közepüket (a lapos felétől kezdve), ezeket a tészta részeket gyűjtsük egy tálba.
5. A kikapart tésztát a töltelék többi hozzávalójával együtt simára keverjük, habzsákba töltjük, és minden tésztát megtöltünk az így kapott krémmel. Vigyázzunk, hogy ne töltsük nagyon tele, mert szétnyomja a törékeny tésztát, és az összeragasztáskor is kifolyhat belőle. Két megtöltött tésztát a töltött felükkel összeragasztunk, majd újabb 1 órára hűtőbe tesszük.
6. A vizet kimérjük és összekeverjük az aromákkal. Ebbe a két féle aromás vízbe mártjuk egy pillanatra a barackok mindkét oldalát, majd kristálycukorban alaposan megforgatjuk. Papírkpszlikba helyezzük a barackokat, és mindegyiket 1-1 marcipán levéllel (vagy menta levéllel) díszítjük.

Őszibarack (lagzis barack)
Őszibarack (lagzis barack)

Tipp: fogyasztás előtt 24 órával érdemes elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek, és a tészta kellően megpuhuljon. A töltelékbe ízlés szerint bármit tehetünk még. Lekvárt, mégtöbb cukrot, aszalt gyümölcsöket, diót.

Kalóriatartalom:

Kb. 400 kcal/100 gramm

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

2 Replies to “Őszibarack (lagzis barack)

  1. Szia! Szeretném megkérdezni, hogy a barackhoz milyen fajta lisztet használsz, mert szép lett az eredmény. Sima lisztből sokat sütök, de most gluténmentesen kell megcsinálnom. Eddig nem sikerült.
    Köszönöm a válaszod. Ha teszel egy fotót a lisztről, meg hogy hol szerezhető be azt megköszönöm, nagy segítség lenne. Üdv Andi

    1. Kedves Andrea!
      Ezen a weboldalon található összes recepthez, ahová csak annyi van írva, hogy „gluténmentes liszt”, az It’s Us Miklos’s Universal mix, gluténmentes lisztet használtuk. Ha ettől eltérő lisztre van szükség, azt feltüntetjük🙂 Szupermarketekben, bio boltokban, és természetesen online rengeteg helyről beszerezhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük