Őszi, gyümölcsös pite
Alapreceptek Sütemények

Őszi pite – omlós tésztával, bogyós gyümölcsös töltelékkel

Receptünk bármilyen friss vagy fagyasztott bogyós gyümölccsel elkészíthető. Bátran próbáljuk ki áfonyával, málnával, eperrel, feketeszederrel, ribizlivel. De fontos megemlíteni, hogy meggyel, almával vagy szilvával is mennyei pitét tudunk varázsolni ezzel a recepttel! A fűszerezéssel pedig az őszi ízvilágot csempészhetjük a desszertbe.

Őszi – gyümölcsös – pite – omlós tésztával, bogyós gyümölcsös töltelékkel hozzávalók:

A tésztához:
300 g gluténmentes liszt
200 g hideg laktózmentes vaj/margarin
100 g kristálycukor
1 tojás
1 citrom reszelt héja
1 g vanília őrlemény

A töltelékhez:
650 g bogyós gyümölcs (mi jóstát használtunk)
150 g kristálycukor
2 csomag (16 g) vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szegfűszeg
2 ek citromlé

Sütés előtt:
1 tojás
1 ek kristálycukor

Őszi – gyümölcsös – pite – omlós tésztával, bogyós gyümölcsös töltelékkel elkészítése:

1. A tésztához a lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat/margarint. Kézzel elmorzsoljuk, amíg a nedves homokhoz hasonló textúrát kapunk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és egynemű tésztát gyúrunk belőle. A tésztát kissé ellapítjuk, majd folpackba csomagolva, egy órára hűtőszekrénybe tesszük.
2. A töltelék hozzávalót lábasba mérjük, felforraljuk, majd lejjebb véve a lángot, lekvár állagúra főzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
3. A sütőt előmelegítjük 200°C fokra, alsó-felső programon. Egy 22 cm átmérőjű pite formát előkészítünk.
4. A tésztát 70-30 arányban ketté osztjuk. A nagyobb rész lesz a pite alja, a kisebb a rács a tetején. A kisebb tésztát felhasználásig tegyük vissza a hűtőszekrénybe. A nagyobb tészta darabot, lisztezett felületen 25 cm átmérőjű körré nyújtjuk, majd a sodrófára feltekerve átemeljük a piteformára. Kezünkkel óvatosan nyomkodjuk bele a tésztát a formába a széleknél. A lelógó tészta részeket éles késsel vágjuk le. Villával szurkáljuk meg a tésztát, majd egy sütőpapírral takarjuk le, és szórjunk bele rizst a vaksütéshez (ez a lépés elhagyható, a villával megszúrkált tésztának nem lenne szabad megemelkednie, de jobb biztosra menni). Előmelegített, forró sütőben 20 perc alatt elősütjük.
5. 20 perc után a tésztát kivesszük, a sütőpapírt leemeljük róla, és megtöltjük a kihűlt töltelékkel. A maradék tésztát kinyújtjuk, és 2 cm vastag csíkokat vágunk belőle. Egymás alá bújtatva rácsos mintázatot alkotva díszítjük vele a pite tetejét.
6. A sütő hőfokát visszavesszük 180°C fokra, a pite tetejét lekenjük felvert tojással, és megszórjuk kristálycukorral. Forró sütőbe toljuk, és 40-45 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna lesz és ropogós.
7. A pitét a formában hagyjuk kihűlni, langyosan szeletelhető. Tejszínhabbal, vagy egy gombóc fagyival a tetején, szeletelve tálaljuk.

Őszi, gyümölcsös pite
Őszi, gyümölcsös pite

Őszi gyümölcsös pite készítése videón:

@mardzsareta Válasz @_lkg részére mindig olyan jó ötleteid vannak 😄🥰 PiteszezON🥧 Recept linkje a bio-ban kattintható 🥰 #okosreceptek #pite #piteszezon #gyümölcsöspite #őszipite #ősz #őszvan #piterecept #rácsospite #omlóstészta #sütés #sütésekbe #gluténmentes #glutenmentes #tejmentes #laktózmentes #laktozmentes #pie #pieseason #josta #glutenfree #lactosefree #dairyfree #piecrust #homemade #homemadepiecrust #homemadepie #baking #baketok #fy #fyp #foryou #foryoupage #neked #nekedbe #nekedbelegyen ♬ Cake – Soft boy

Kalóriatartalom:

Kb. 280 kcal/100 gramm

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük