Feketeerdő torta
Sütemények Torták és krémek

Feketeerdő torta

A feketeerdő torta igazi klasszikus, melyben a tejszínes krém, a cseresznye (vagy meggy), és a csokoládé remek ízharmóniát alkotnak. Noha az eredeti recept létrejöttét a mai napig viták övezik, egyetérthetünk abban, hogy mindegy ki és mikor alkotta, minden változata ízletes! Saját receptünkben adunk a tejszínes krém és a meggy töltelék mellé egy gazdag étcsokoládés krémet is, viszont az alkoholt elvettük belőle, amit ízlés szerint (és ha gyerekek nem esznek belőle) nyugodtan pótolhatunk.

Feketeerdő torta hozzávalók (21 cm-es tortakarikához)

A kakaós piskótához:
7 tojás
140 g kristálycukor
120 g gluténmentes liszt
20 g holland kakaópor
1 csipet szódabikarbóna

A meggy töltelékhez:
720 ml meggybefőtt
110 ml a befőtt levéből
90 g kristálycukor
1 csomag (40 g) vaníliás pudingpor
1 csipet fahéj

A tejszínes krémhez:
500 g laktózmentes mascarpone
400 ml laktózmentes habtejszín
100 g porcukor
1 ek vanília aroma

Az étcsokoládés krémhez:
100 g étcsokoládé (tejmentes)
200 ml laktózmentes habtejszín
250 g laktózmentes mascarpone

A díszítéshez:
100 g étcsokoládé
50 g laktózmentes habtejszín
étcsokoládé forgács
kandírozott cseresznye (vagy friss, ha szezonja van)

Feketeerdő torta elkészítése:

1. A sütőt előmelegítjük 160°C fokra. A kakaós piskótához egy 21 cm átmérőjű csatos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez adjuk a cukrot és nem túl kemény habbá verjük. A tojássárgáját is felhabosítjuk, majd a két habot szilikon spatulával, óvatos mozdulatokkal összekeverjük. A kakaóporral és a szódabikarbónával elkevert gluténmentes lisztet apránként bele keverjük. Tepsibe öntjük és kb 40 percig sütjük. Sütőből kivéve fejjel lefelé fordítva hagyjuk teljesen kihűlni (akár előző nap is megsüthetjük, sokkal kezelhetőbb lesz a piskóta). Leemeljük róla a tortakarikát és 4 tortalapot vágunk belőle.
2. A meggy töltelékhez a meggybefőttet kimagozzuk (ha magozott, akkor is nézzük át) és lábasba tesszük. A levéből 110 ml-t hozzáadunk, és a cukorral, pudingporral, és egy csipet fahéjjal csomómentesre keverjük. Sűrű krémet főzünk belőle, majd hagyjuk teljesen kihűlni, ezután töltsük habzsákba. (Ha akarjuk le is lehet turmixolni, de mi jobban szeretjük a nagy meggy darabokat a tortában.)
3. A tejszínes mascarpones krémhez a tejszínt elkezdjük felverni. Amikor kezd besűrűsödni, adjuk hozzá a mascarponet, majd a porcukrot és a vanília aromát. Töltsük habzsákba.
4. Az étcsokis krémhez a csokit felolvasztjuk. A tejszínt elkezdjük felverni. Amikor kezd besűrűsödni, bele tesszük a mascarponet, majd a csokit vékony sugárban beleöntjük, közben folyamatosan keverjük. Töltsük habzsákba.
5. Elkezdhetjük a torta betöltését. Az első piskótalapot tortakartonra helyezzük. Körkörösen töltsük meg először a tejszínes krémmel, majd az étcsokis krémmel, végül pedig a meggy töltelékkel. Ezt még egyszer ismételjük meg a torta közepe felé haladva. Tegyük rá a következő tortalapot és folytassuk a torta betöltését. Végül a tejszínes krémmel (a csoki krémmel is lehet, az íznek itt nincs jelentősége) vékonyan, de egyenletesen vonjuk be a torta oldalát és a tetejét – ez a morzsakabát. Tegyük hűtőbe egy éjszakára.
6. Másnap a maradék tejszínes krémmel vastagon vonjuk be a tortát, és tegyük vissza a hűtőbe dermedni.
7. A csokoládé ganache-hoz a csokit kis darabokra törjük, ráöntjük a tejszínt és 1 percig mikróban melegítjük. 1-2 percig hagyjuk állni és csak ezután keverjük össze. Így a felforrósodott tejszínnek van ideje megolvasztani a csokit. Sima, fényes ganache-t kell kapnunk. Töltsük habzsákba, majd a behűtött torta szélén csurgassuk le a csokoládét. A tetejét is teljesen bevonhatjuk vele, ha úgy tetszik. Tegyük vissza a hűtőbe 10 percre, hogy kissé megszilárduljon a ganache és folytatni tudjuk a díszítést.
8. Csillag csöves habzsákból kinyomva díszítsük körbe a torta tetejét a tejszínes krémmel. Minden krém rózsa tetejére tegyünk 1-1 db kandírozott cseresznye szemet.
9. A torta alját megszórjuk – panírozzuk – 1 cm vastagon az étcsokoládé forgáccsal, majd a torta tetejét is alaposan szórjuk meg vele.

Feketeerdő torta
Feketeerdő torta

Tipp: ha a krémekből maradna, és nincs kilátásban újabb sütemény vagy desszert amihez fel lehetne használni, mindegyik lefagyasztható!

Feketeerdő torta készítése videón:

@mardzsareta #reklám | Fekete erdő torta, glutén és laktózmentesen🍒 Ehhez a tortához a laktózmentes hozzávalókat be tudjátok szerezni a @Kifli.hu weboldalon, ahol a „mardzsareta2000” kuponkódot használva 2000 Ft kedvezményt kaptok a vásárlás végösszegéből 💚 #feketeerdő #feketeerdőtorta #okosreceptek #feketeerdo #feketeerdotorta #sajátrecept #torta #tortakészítés #tortakészitésfolyamata #tortakészítésfolyamata #tortakészítésházilag #tortadíszítés #gluténmentes #glutenmentes #laktózmentes #laktozmentes #cake #cakedcorating #caketok #blackforest #blackforestcake #glutenfree #glutenfreerecipes #lactosefree ♬ Instrumental – Vibe – pedrin cria

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük