Vörös bársony torta (Red Velvet)
Sütemények Torták és krémek

Vörös bársony torta (Red Velvet)

A vörös bársony (red velvet) torta egy amerikai találmány, mely az élénk piros színéről, és bársonyosan puha tésztájáról kapta a nevét. Az ételfesték jelenléte megosztó lehet az ételekben, de ne felejtsük el, hogy ez a festékmennyiség az egész tortára vonatkozik. Ha óckodunk tőle, egyszerűen csak hagyjuk ki, vagy helyettesítsük természetes színezővel, például cékla porral. Az eredeti receptek írót vagy kefírt tartalmaznak, amiket hazánkban sütéshez nem gyakran használunk. Helyette, a közismertebb joghurttal kísérleteztük ki és tökéletesítettük a receptet. Ez a tészta mennyiség egy 21 cm átmérőjű 3 szintes torta elkészítéséhez alkalmas. Tölteléknek a tejszínes-mascarponés krémet (link) ajánljuk.

Vörös bársony torta hozzávalók:

115 g laktózmentes vaj/margarin
200 g porcukor
2 db tojás
400 g laktózmentes natúr joghurt
4 ek piros gél ételfesték (vízbázisú ételfestékből 30 ml)
300 g gluténmentes liszt
10 g holland kakaópor
5 g 10%-os ételecet
5 g szódabikarbóna

Vörös bársony torta elkészítése:

1. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. 2 db (akár 3 is lehet) 21 cm átmérőjű tortakarika alját (az oldalát ne) kibéleljük sütőpapírral.
2. A szobahőmérsékletű puha vajat/margarint robotgéppel elkezdjük kihabosítani. Beletesszük a porcukrot, majd egyesével a tojásokat.
3. A joghurthoz adjuk az ételfestéket, a tojásos keverékhez adjuk.
4. A lisztet és a kakaóport összekeverjük, apránként adjuk hozzá a masszához. Csomómentesre keverjük.
5. Végezetül az ecet és a szódabikarbóna keverékét is bele tesszük. Alaposan elkeverjük, tortaformákba öntjük, lehetőleg egyforma mennyiségek legyenek.
6. Előmelegített sütőbe toljuk, és 25-30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Sütés után hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
7. A teteje fel fog púposodni, ezt vágjuk le, hogy a teteje egyenes legyen. Tegyük félre a díszítéshez. Ha nagyon magasak lettek a lapok, vízszintesen félbe is vághatjuk őket.
8. Tejszínes-mascarponés krémmel, vagy cukrozott tejszínhabbal, vagy vajkrémmel töltjük és burkoljuk, díszítésnek a levágott tésztarészeket morzsoljuk el, panírozzuk vele a torta alját/oldalát, és szórjunk a tetejére is.

Kalóriatartalom:

Kb. 350 kcal/100 gramm

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük