Madártejtorta (2007-es országtorta újragondolva, mentes verzióban)
Országtorták Torták és krémek

Madártejtorta (2007-es országtorta újragondolva, mentes verzióban)

2024-ben elkezdjük újralkotni az összes eddigi országtortát, gluténmentes verzióban. Illetve ahogy majd a recept engedi, laktózmentes verziók is lesznek. 🙂 Figyelembe vesszük az eredeti receptet és kinézetet, azonban nem riadunk vissza a kreatív megvalósítástól sem. Az íze ígyis ugyanolyan lesz. Kezdjük is a sort a 2007-es, tehát a legelső országtortával, amely a Madártejtorta volt.

Madártejtorta (2007-es országtorta újragondolva, mentes verzióban) hozzávalók:

A piskótához:
4 tojás
80 g kristálycukor
80 g gluténmentes liszt
kis csipet szódabikarbóna

A krémhez:
500 ml laktózmentes tej
1 tk vanília őrlemény (esetleg 1 ek vanília aroma)
50 g laktózmentes vaj/margarin
10 tojás sárgája
100 g kristálycukor
100 g gluténmentes liszt
250 g laktózmentes vaj/margarin

A díszítéshez:
250 ml laktózmentes habtejszín
25 g porcukor
100 g szeletelt vagy stiftelt mandula
50 g étcsokoládé forgács
22 db habcsók (recept itt).

Madártejtorta (2007-es országtorta újragondolva, mentes verzióban)
Madártejtorta (2007-es országtorta újragondolva, mentes verzióban)

Madártejtorta (2007-es országtorta újragondolva, mentes verzióban) elkészítése:

1. Először elkészítjük a piskótát. A sütőt előmelegítjük 160°C fokra, alsó-felső programon. Egy 24 cm átmérőjű tortakarika alját kibéleljük sütőpapírral. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez adjuk az összes cukrot, és külön-külön kihabosítjuk a tojásfehérjét és a tojássárgáját. A fehérjét nem szabad túl kemény habbá verni. Elég, ha csak éppen megtartja a formáját. A tojássárgáját addig kell verni, amíg kivilágosodik, a térfogata pedig a duplájára nő. A két tojáshabot összeöntjük (nincs jelentősége, hogy a fehérjét a sárgájához, vagy fordítva), és szilikon spatulával összekeverjük. A szódabikarbónával elkevert gluténmentes lisztet 2 evőkanalanként adjuk hozzá a habhoz. Spatulával, óvatos mozdulatokkal forgassuk bele. Vigyázzunk, hogy a habot ne törjük össze.A tésztát öntsük a tortaformába, tetejét simítsuk el, majd előmelegített sütőben, kb 45 percig sütjük. Sütés után, egy sütőpapírra fejjel lefelé borítva hagyjuk teljesen kihűlni. Akár egy éjszakát is hagyhatjuk állni. Minél tovább pihen a kisült piskóta, annál könnyebb lesz felvágni.
2. A krémhez 400 ml tejet a vaníliával és 50 g vajjal/margarinnal melegíteni kezdjük. Közben a tojássárgákat a cukorral, a gluténmentes liszttel, és 100 ml tejjel csomómentesre keverjük. Amikor a tej már gőzölög, egy merőkanállal tegyünk a tojássárgájához (hőkiegyenlítés), közben folyamatosan kevergessük. Amikor elkeveredett újabb merőkanál forró tejet adunk hozzá. Amikor már a tojássárgájás keverék is jó meleg, akkor a lábasban lévő összes tejet beleönthetjük. Keverjünk rajta egyet, majd az egészet öntsük vissza a lábasba, és folyamatos keverés közben forraljuk fel. A tojást nem lenne szabad 75 fok fölé melegíteni, a liszt miatt muszáj felforralni, különben „nyers” marad. Egyet rottyan és le is húzhatjuk a lángról. Öntsük át egy tálba, amiben később ki tudjuk habosítani. Valószínűleg csomós lesz, ezért még forrón, botmixerrel turmixoljuk le. Tetejére folpackot simítunk, hogy ne bőrösödjön meg. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőszekrénybe amíg teljesen kihűl (vagy egy éjszakára). Hűtés után lehúzzuk a folpackot, keverjük át, ha azt látjuk, hogy nem teljesen sima, újabb botmixerezés következik. Ezután a puha, szobahőmérsékletű vajat/margarint bele tesszük, és robotgéppel kihabosítjuk a krémet.
3. A piskótát kivágjuk a tortakarikából, majd vízszintesen kettévágjuk. A tortakarikába visszatesszük az egyik piskótalapot, és a krém 1/3-át rásimítjuk. Ráfektetjük a másik piskótalapot és a maradék 2/3 krémmel befedjük. Tetejét elsimítjuk és hűtőbe tesszük egy éjszakára.
4. Másnap a tortakarikát leemeljük róla, porcukorral felvert tejszínhabbal körbe kenjük. Tegyük vissza a hűtőbe, amíg a mandulát megpirítjuk.
5. A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk, majd miután kihűlt panírozzuk be vele a torta oldalát.

Madártejtorta recept és elkészítés videón:

@mardzsareta Válasz @o.csillus06 részére #együttműködés | Újra él a @Kifli.hu kuponkódom /mardzsareta2000/, amit ahogy tavaly is, a „Speciális diéta, tudatos táplálkozás” kategóriába eső termékek vásárlása esetén tudtok felhasználni, és 2000 Ft kedvezményt kaptok a végösszegből 💚 szóval a Madártejtorta… egyszerű, de nagyszerű, habosbabos, nem hivalkodó, de annál finomabb torta lett végül 🍰 Glutén és laktózmentesen készült, nehogymár az ételérzékenyek kimaradjanak a buliból 😄 A recept már elérhető az okosreceptek.hu-n, link a bio-ban 💛 #madártejtorta #madártej #országtortája #okosreceptek #gluténmentes #glutenmentes #laktózmentes #laktozmentes #torta #tortakészítés #tortakészitésfolyamata #tortakészítésfolyamata #cake #glutenfree #lactosefree ♬ Instrumental – Vibe – pedrin cria

Madártejtorta (2007-es országtorta újragondolva, mentes verzióban)
Madártejtorta (2007-es országtorta újragondolva, mentes verzióban)

6. A torta tetejét körbe díszítjük habzsákból kinyomott tejszínhabbal és/vagy habcsókkal. Közepét megszórjuk csokoládéforgáccsal. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Madártejtorta (2007-es országtorta újragondolva, mentes verzióban)
Madártejtorta (2007-es országtorta újragondolva, mentes verzióban)
OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük