Szatmári szilvatorta, 2008-as ország tortája, mentes verzióban
Országtorták Torták és krémek

Szatmári szilvatorta – 2008-as országtorta újragondolása mentes verzióban

A 2008-ban ország tortája díjat elnyert szatmári szilvatorta a különleges ízek kedvelőinek biztosan elnyerte a szívét. Aszalt szilvás-rumos piskóta, főzött csokoládékrém, főzött marcipánkrém, tejszínhab, pörkölt dió, és aszalt szilva díszítés tökéletes összhangja jellemzi ezt a tortát.

És ugyebár, a névadó, a szatmári szilvapálinka, amit az isteni finom, szatmári szilvalekvár ízére cseréltünk le. Így az egész tortáról elmondható, hogy glutén, laktóz, és alkoholmentes! Amennyire tudtuk, tartottuk magunkat az eredeti recepthez. A rétegek váltakozásában azonban lett némi változás. Viszonylag sok hozzávaló szükséges hozzá, de a végeredményért megéri!

Szatmári szilvatorta, 2008-as ország tortája, mentes verzióban
Szatmári szilvatorta, 2008-as ország tortája, mentes verzióban

Szatmári szilvatorta – 2008-as országtorta újragondolása mentes verzióban hozzávalók:

Az aszalt szilvás piskótához:
340 g aszalt szilva + víz az áztatáshoz
30 ml rum aroma
120 g laktózmentes vaj
120 g porcukor
3 db tojás
1 késhegyni vanília őrlemény
140 g gluténmentes liszt
5 g sütőpor
5 g őrölt fahéj
1 csipet só

A csokoládékrémhez:
90 ml laktózmentes tej
5 tojás sárgája
80 g étcsokoládé
20 g kristálycukor
15 g őrölt zselatin + 90 g víz
100 g laktózmentes habtejszín

A marcipánkrémhez:
130 ml laktózmentes tej
5 tojás sárgája
110 g natúr marcipán
20 g kristálycukor
15 g őrölt zselatin + 90 g víz
150 g laktózmentes habtejszín

A tetejére:
200 g szatmári szilvalekvár

A díszítéshez:
250 ml laktózmentes habtejszín
1 csomag habfixáló
22 db aszalt szilva
11 db marcipán levél
200 g pörkölt, durvára tört dió

Szatmári szilvatorta, 2008-as ország tortája, mentes verzióban
Szatmári szilvatorta, 2008-as ország tortája, mentes verzióban

Szatmári szilvatorta – 2008-as országtorta újragondolása mentes verzióban elkészítése:

1. Egy lábasban kb 400 ml vizet forralunk. Amikor felforrt lehúzzuk a lángról, és beledobjuk a kissé felaprított aszalt szilvát. Hagyjuk állni, amíg teljesen megpuhulnak, majd szűrjük le, és öntsük rá a rumaromát. Hagyjuk állni amíg teljesen beszívja. Ezt akár előző éjszaka is elvégezhetjük.
2. A sütőt előmelegítjük 160°C fokra, alsó-felső programon. Egy 23 cm átmérőjű tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A piskótához a puha, szobahőmérsékletű vajat a porcukorral habosra keverjük. Folytassuk a keverést, közben tegyük bele a tojásokat, a vaníliát, végül a rumos szilvát. Az előzőleg összekevert száraz anyagokat apránként keverjük hozzá, ekkor már csak spatulával dolgozzunk. Öntsük a tésztát a sütőpapírral bélelt tortaformába, és előmelegített sütőben tűpróbáig (kb 70 perc) sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd vízszintesen vágjuk ketté, így két szilvás piskótalapunk lesz.
3. A csokoládékrémhez 60 ml tejet a cukorral, és az egyforma darabokra tört csokoládéval melegíteni kezdjük. Közben 30 ml tejjel keverjük simára a tojássárgákat, majd folyamatos keverés közben öntsük bele a forró csokoládés tejbe. A zselatint a vízzel elkeverjük, duzzasztjuk, majd mikor a krém kezd besűrűsödni, ezt is hozzáadjuk. Kevergessük amíg elolvad benne. Húzzuk le a tűzhelyről és hagyjuk langyosra hűlni (közben párszor keverjük át, hogy ne legyen bőrös a teteje).
4. A marcipánkrémhez 100 ml tejet a cukorral és reszelt marcipánnal melegíteni kezdjük. Közben 30 ml tejjel keverjük simára a tojássárgákat, majd folyamatos keverés közben öntsük a marcipános tejbe. A zselatint vízzel elkeverjük, duzzasztjuk, majd mikor a krém kezd besűrűsödni, ezt is hozzáadjuk. Kevergessük amíg elolvad benne. Húzzuk le a tűzhelyről és hagyjuk langyosra hűlni (ezt is keverjük át párszor, hogy ne legyen bőrös a teteje).
5. Amikor a krémek langyosak, látni fogjuk, hogy a zselatin kezd behúzni, sűrűsödni. Ekkor mindkét krémet felvert habtejszínnel lazítjuk.
6. Következik a torta betöltése (*lentebb írunk arról, hogy eredetileg hogyan nézett ki): Az egyik piskótalapot a tortakarika aljára fektetjük (amiben sült tökéletes lesz erre). Rásimítjuk a csokoládékrémet, erre kerül a második piskótalap, amire a marcipánkrémet terítjük. A tetejét elsimítjuk, és 3-4 órára hűtőbe tesszük, amíg a zselatin teljesen megköt.
7. Ezután a tetejét megkenjük a szilvalelekvárral, majd a tortát körbevágjuk, és leemeljük róla a tortakarikát. Az oldalát felvert tejszínhabbal körbe kenjük, majd pörkölt dióval bepanírozzuk.
8. Tetejét körben 11 db tejszínhabrózsával díszítjük. Minden habrózsára, és közéjük is, 1-1 aszalt szilvát teszünk. Végül zöld marcipánlevelekkel is feldíszítjük.
9. Felszeletelve látszani fognak a gyönyörűen elkülönülő rétegek.

Szatmári szilvatorta, 2008-as ország tortája, mentes verzióban
Szatmári szilvatorta, 2008-as ország tortája, mentes verzióban

*És ahogy azt kellett volna:
-eredetileg a piskótát 3 felé kellett volna elvágni (egész pontosan 3 külön lapot kellett volna sütni)
-a rétegeknek így kellett volna lenniük: piskóta, lekvár, darált dió, csokoládékrém (ebből 1 evőkanálnyit félretenni), piskóta, lekvár, darált dió, marcipánkrém (1/3-át félretenni), piskóta, maradék marcipánkrém, aminek a tetejét a félretett kevés csokoládékrémmel márványosan díszítettük. Ez utóbbi meg is történt, azonban ekkor jöttünk rá, hogy a lekvár kimaradt, ezért került az egész a tetejére 🙂

Szatmári szilvatorta, 2008-as ország tortája, mentes verzióban
Szatmári szilvatorta, 2008-as ország tortája, mentes verzióban

Szatmári szilvatorta recept és elkészítés videó

@mardzsareta #együttműködés | Szatmári szilvatorta újragondolva 💜 A hozzávalókat beszerezhetitek a @Kifli.hu -nál, ez esetben ne felejtsétek el használni a kuponkódom: mardzsareta2000 A „Speciális diéta, tudatos táplálkozás” kategóriába tartozó termékre tudjátok használni, amivel 2000 Ft kedvezményt kaptok a végösszegből 💚 #szatmáriszilva #szatmáriszilvatorta #országtorta #okosreceptek #országtortája #gluténmentes #glutenmentes #laktózmentes #laktozmentes #alkoholmentes #glutenfree #lactosefree #plum ♬ Diamonds – Projecttexass

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük