Habcsók
Desszertek Édességek

Habcsók

A habcsók egy méltán híres desszert, azonban az elkészítése nem lóverseny. Mind a hab felverése, és a sütése (szárítása) is időigényes folyamat, de kis odafigyeléssel mindig tökéletes habcsókot tudunk készíteni. Egy alapszabályt érdemes betartani: a tojásfehérje és a cukor aránya mindig 1:2! Tehát mindegy, hogy mennyi tojásfehérjét szeretnénk felhasználni, a cukor mennyisége mindig a duplája legyen a fehérjének. Használhatjuk torták és piték díszítéséhez, habkarikát formázva belőle pedig ünnepi dekorációt is készíthetünk.

Habcsók hozzávalók:

100 g tojásfehérje
200 g apró szemű kristálycukor (ha nem kapunk ilyet, kicsit daráljuk le, de normál kristálycukorral is elkészíthető, csak tovább tart a keverés)

Habcsók elkészítése:

1. A sütőt előmelegítjük 80°C fokra, légkeveréses programon. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
2. A tojásfehérjét keverőtálba mérjük, majd robotgéppel, közepes fokozaton keverni kezdjük. Amikor a felszínén kezd hab képződni, elkezdhetjük beletenni a cukrot. Lassan, evőkanalanként.
3. Beleteszünk 1 ek cukrot, 20 másodpercig maximum fokozaton keverjük, majd újabb cukor, újabb 20 mp keverés, és így tovább. Azért van szükség erre a lassú, szakaszos adagolásra, hogy legyen ideje a cukornak feloldódni a tojásfehérjében, mert ha szemcsés marad, nem lesz jó a habcsók.
4. Amikor az összes cukor belekerült, továbbra is maximum fokozaton keverjük 10, akár 20 percig is (a cukor szemcsék méretétől függ), míg egy sűrű, fényes habot kapunk ami megtartja a formáját. Ha szeretnénk színezni a habcsókot, ekkor bele tehetjük a gél vagy por állagú ételfestéket.
5. Az így elkészült habot habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire kis csókokat nyomunk. Nem kell köztük helyet hagyni, csak éppen annyit, hogy ne érjenek össze. Így nekünk az összes ráfért egy tepsire.
6. Előmelegített sütőbe tesszük, és 2 órán át szárítjuk. A szárítási idő sütőfüggő is. Előfordulhat, hogy 1 óra is elég, vagy épp ellenkezőleg, 3 órába is bele telhet, amíg kiszáradnak. Ezt kóstolással tudjuk ellenőrizni.
TIPP: ha a habcsók közepe még lágy, akkor tovább kell szárítani. Ha erős a sütőnk és a habcsókok teteje elkezdett pirulni, vegyük lejjebb a hőfokot 70°C fokra.
7. A tökéletes habcsók felülete sima és matt, állaga ropogós. Légmentesen záródó dobozban tároljuk.

Habcsók recept és elkészítés videó

@mardzsareta Habcsók recept🤍 ha valami mégsem világos, a teljes recept megtalálható az okosreceptek.hu-n🥰 #habcsók #habcsókok #habcsok #tortadísz #meringue #gluténmentes #glutenmentes #tejmentes ♬ Beat – beaty

Habcsók
Habcsók
OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük