Diós-narancsos tuile
Desszertek Országtorták Sütemények

Diós-narancsos tuile

A tuile (ejtsd: tüill) egy vékony, roppanós kis desszert, amit önmagában is fogyaszthatunk, vagy különböző tányérdesszertek dekorációs elemeként is használhatjuk. Gyakran hajlított változatban láthatjuk. Ez már csak a külcsíny miatt lehet érdekes, az ízét nem befolyásolja. A milotai mézes grillázstorta díszítéséhez is ezt a diós-narancsos tuile-t használjuk.

Diós-narancsos tuile hozzávalók:

65 ml frissen facsart narancslé
65 g laktózmentes vaj
150 g porcukor
75 g darált dió
30 g gluténmentes liszt

Diós-narancsos tuile elkészítése:

1. A narancslevet és a vajat lábasba mérjük, felforraljuk. A porcukrot, diót és lisztet összekeverjük, és a narancsléhez adjuk. Újraforraljuk (a liszt miatt), majd minimum 30 percet hagyjuk pihenni/hűlni.
2. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Ha gyorsítani szeretnénk a műveletet, akkor kapcsoljuk be a légkeverés funkciót is. Egy nagy méretű sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral, vagy szilikon lappal.
3. A tésztát habzsákba töltjük, és egymástól távol, babszem nagyságú halmokat nyomunk.

Diós-narancsos tuile
Diós-narancsos tuile

Előmelegített sütőbe toljuk, 3-4 percig sütjük. A kis tészta halmok szét fognak terülni, a felülete „pezsegni” fog, végül elkezd karamellizálódni.

Diós-narancsos tuile
Diós-narancsos tuile

Nagyon hamar megég, úgyhogy ne hagyjuk ott, folyamatosan figyeljük! A sütési idő a sütő erősségétől is függ.
4. Ha hajlított tuile-t szeretnénk, amíg sül, készítsünk elő néhány fakanalat, amire majd rátesszük. Sütőből kivéve 1 percig még ne piszkáljuk! Kell neki egy kis idő, mire le lehet szedni a sütőpapírról. Amikor végre fel lehet emelni, gyorsan kell dolgoznunk, mert innentől fogva ahogy hűl, elkezd megkeményedni, és nem lehet majd meghajlítani. Biztonságosan dolgozzunk, ne kapkodjunk (mert amúgy forró)!
5. Spatulával alá nyúlva emeljük le a tuile-t a sütőpapírról, tegyük rá a fakanál szárára. Pár perc múlva le is vehetjük róla.

Diós-narancsos tuile
Diós-narancsos tuile

6. Folytassuk a kis tésztahalmok sütését, amíg a tészta el nem fogy.
7. A kisült tészták nagyon törékenyek, óvatosan mozgassuk. Légmentesen záródó dobozban tároljuk.

Diós-narancsos tuile
Diós-narancsos tuile
OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük