Gluténmentes stollen
Sütemények Ünnepi menü

Gluténmentes stollen

A különleges, német karácsonyi kalács receptje gluténmentes verzióban is meghozza a kedvünket a karácsonyi készülődéshez.

Gluténmentes stollen hozzávalók:

245 g gluténmentes kenyérliszt vagy univerzális liszt
100 g kristálycukor
fél csomag (6 g) sütőpor
12 g instant élesztő
1 ek útifűmaghéj (ettől lesz foszlós a gm kelt tészta)
fél tk só
180 ml laktózmentes vagy növényi tej
85 g laktózmentes vaj vagy margarin
1 tojás
200 g mazsola
50 g kandírozott narancshéj
50 ml rum (aroma is lehet)
1 tk őrölt fahéj
1 csipet szerecsendió
55 g stiftelt mandula
250 g marcipán

Sütés után:
2 ek laktózmentes vaj vagy margarin
100 g porcukor

Gluténmentes stollen elkészítése:

1. A mazsolát és a kandírozott narancsot a rumba beáztatjuk. Lefedve egy éjszakán át áztatjuk.
2. Másnap reggel a tésztához a lisztet, cukrot, sütőport, élesztőt, útifűmaghéjat és sót egy tálba mérjük. A robotgép dagasztó fejével alacsony fokozaton keverni kezdjük, közben lassan adjuk hozzá a tejet, az olvasztott vajat/margarint, majd végül a tojást. Amikor ezek egyenletesen elkeveredtek, kapcsoljuk a robotgépet magasabb fokozatra és 5 percig dagasszuk. Ezután a tésztát egy habkártya segítségével kapargassuk le az edény faláról. Fedjük le, és meleg helyen kelesszük 2 órát. A kelesztési idő letelte után a tésztát 4-6 órára tegyük hűtőszekrénybe.
3. A tésztát vastagon lisztezett felületen kb 1,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk. A közepére szórjuk a lecsöpögtetett mazsolát és narancshéjat, a fűszereket és a mandulát. Hajtsuk rá a tészta minden oldalát, majd kézzel gyúrjuk bele. Folyamatosan lisztezzük a felületet ha a tészta túl ragacsos lenne (a beáztatott gyümölcsök plusz nedvességet adnak a tésztának, ezért kell bőven lisztezni).
4. A tésztát újra kinyújtjuk 1,5 cm vastagságúra. A marcipánból rudat formázunk, amit a tészta közepére helyezünk. A tésztát hajtogassuk rá a marcipán rúdra, nyomkodjuk be a széleket, majd a hajtogatott felével lefelé helyezzük egy sütőpapírral bélelt kenyérformába. Hagyjuk kelni amíg a duplájára nő a térfogata. Ez az idő attól függ, hogy mennyire hideg a tészta, és milyen meleg a helység, ahol kelesztjük.
5. A sütőt előmelegítjük 160°C fokra, alsó-felső programon. Amikor a stollen újra megkelt, toljuk a forró sütőbe és süssük 30 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
6. Sütés után 5 percet hagyjuk hűlni a formában, ezután vegyük ki, és kenjük le egy ecset segítségével az olvasztott vajjal/margarinnal, majd szórjuk meg jó vastagon az egész süteményt porcukorral. Ez a réteg fogja megakadályozni, hogy a stollen kiszáradjon.
7. Amikor teljesen kihűlt szorosan tekerjük be folpackba. 2-3 hétig is eláll. Tálaláskor vastag szeleteket vágunk belőle.

Tipp: mazsola és kandírozott narancshéj helyett bármilyen aszalt gyümölcsöt lehet használni, csak a mennyiség legyen meg! Ugyan ez vonatkozik a mandulára is! Használató helyette dió, mogyoró, stb. A tradicionális stollen forma eléréséhez hagyjuk el a kenyérformát, és formázzunk a tésztából kerek cipót.

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

One Reply to “Gluténmentes stollen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük