Halászlé
Alapreceptek Halételek Levesek Ünnepi menü

Halászlé

A Karácsony – de leginkább a Szenteste – egyik legfőbb étke a hal, hiszen ekkor még böjt időszak van. Magyarországon nagyon sok vacsoraasztalra kerül ilyenkor halászlé, aminek van néhány alapszabálya, és ha ezeket betartod, akkor gyakorlatilag elronthatatlan.

A halászlé igazából halgulyásnak is nevezhető, így aztán az alap hozzávalóinak listája és az elkészítés módja is egy tartalmas gulyáslevehez hasonlít leginkább.

Ha szereted a halat, akkor kezdj bele bátran, nem fogsz csalódni!

Halászlé hozzávalók

2 kg tisztított ponty-, vagy afrikai harcsaszelet (fej, farok, uszonyok is jöhetnek, ezeket töredék áron lehet megvenni általában a szeletek mellé)

2 nagy fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

30 dkg édes, fehér húsú paprika 

2 fej paradicsom

Bors

Őrölt kömény

Majoranna/Oregánó

Pirospaprika (édes)

Ízlés szerint Vegeta

2 ek zsiradék

4 liter víz

Halászlé készítése

1) Felaprítjuk a vöröshagymát, a paprikákat és a paradicsomokat, és a zsiradékra dobva gyors, instant lecsóként elkezdjük pirítani, lesütni őket. 

2) Közben megmossuk a halszeleteket, és szétválogatjuk, hogy mi lesz az, amit majd egyben szeretnénk fogyasztani, és mely részek azok, amiket szétfőzünk és majd át is passzírozunk. Ha csak szeleteket vettél, akkor kettőt fel kell áldozni a lébe való belefőzésbe, ha hozzájutottál fejhez, uszonyokhoz is, akkor egy szeletet áldozz a lének ezek mellett. Az a cél, hogy a hallé sűrű, tartalmas legyen, és közben persze finom is. 

3) A megpirult-megfőtt lecsó alapot lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a pirospaprikát. Visszatesszük a tűzre.

4) Beletesszük a szétfőzésre ítélt halrészeket, és picit megfuttatjuk a lecsós-paprikás alapon a halrészeket, mint egy pörköltnél. A halhús nagyon gyorsan elkészül egyébként. 

5) Rádobjuk a fokhagymát is, és megfűszerezzük, megsózzuk, vegetázzuk. Az édesvízi hal az konkrétan édes ízű, tehát jól bírja és igényli is a fűszereket. Ízlés szerint dolgozz! Erős (csípős) fűszereket ne tegyél bele, csak tálaláskor szabad erőset tenni az ételbe, mindenki magának, ahogy szereti.

6) Ha jól átforgattad a halszeleteket a lecsós alapon és mindenhol beburkolta a halat a fűszeres pirospaprika és a zsír, és pár percig sütötted is, akkor jöhet a víz: felöntheted az alaplevedet a teljes vízmennyiséggel.

7) Érdemes 1-1,5 órán keresztül főzni – nem kell óvatoskodni a forralással – az alaplevet, hogy passzírozáskor csak a halcsontok (szálkák) akadjanak majd fenn a szitán, tehát fő cél a szétfőzés.

8) Ha minden jó alaposan szétfőtt, akkor levesszük a tűzről, és egy nagy, sűrű szűrőben először leszűrjük a levet egy másik fazékba, majd olykor a szűrt léből visszakanalazva a szűrőbe a folyadékot, akkurátusan átpasszírozzuk a fennmaradt részeket. Akkor csináltad jól, ha a zöldségfélékből nem akad fenn semmi, és csak a halcsontok figyelnek majd a szűrőben a legvégén.

9) Ha alaposan átpasszíroztad, akkor még egyszer szűrd át – vissza az eredeti fazékba – az egész levet, nehogy egy kóbor szálka még benne maradjon. Meg lehet ízlelni, hogy minden fűszer harmonikusan érződik-e, és ha bármi hiányzik, akkor még lehet pótolni.

10) Ezek után visszamegy a tűzre a leves, újra felforraljuk és megfőzzük benne végül azokat a halrészeket, amiket majd szeretnénk fogyasztani is. A hal pár perc alatt megfő, és ha tovább főzöd, akkor szétesik, tehát érdemes 5 percnél tovább nem főzni a szeleteket. A megfőtt halat ki kell szedni a léből egy külön tálra, hogy ne essenek szét, és külön kell tálalni őket, aztán mindenki magának szed annyi levet és halat, amennyit szeretne… és amennyi van :).

11) Vannak, akik gyufaszál tésztára esküsznek a halászléhez, nos ilyet gluténmentes verzióban nem találtunk, de frissen sült gluténmentes kenyérrel fenséges eledel lesz.

Tipp: vannak, akik a sűrűség érdekében 2 fej burgonyát is szétfőznek az alaplében.

Tipp2: vannak, akik a legeslegvégén turmixon is átküldik az alaplevet, így ha marad is benne egy kis szálka, azt szétaprítják. Ezt kevésbé tartom professzionálisnak, de egyébként praktikus lehet.

 

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük