Lélekmelengető, sűrű, tápláló leves, a hideg őszi/téli napokra.
Bableves füstölt tarjával, tejfölösen hozzávalók:
500 g füstölt tarja
1 nagyobb fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 szál répa
3 szál fehérrépa
1 kisebb zellergumó
1 kisebb karalábé
1 marék friss petrezselyem
2 ek napraforgó olaj
1 ek őrölt fűszerpaprika
1/2 tk őrölt kömény
1/2 tk majoranna
2 db babérlevél
500 g fehérbab (2 kisebb konzerv)
só, bors
4 L víz
150 g laktózmentes tejföl
1 ek étkezési keményítő
Bableves füstölt tarjával, tejfölösen elkészítése:
1. A vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk. Félre húzzuk a lángról, megszórjuk pirospaprikával és gyors mozdulatokkal elkeverjük. Vigyázzunk, oda ne égjen! Ha egy kis vizet öntünk rá ilyenkor, biztosan nem fog odaégni a paprika. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és a felkockázott füstölt tarját. A húst kissé megpirítjuk.
2. A zöldségeket megtisztítjuk és tetszés szerint felaprítjuk, a húshoz adjuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Fűszerezzük, majd fedő alatt felforraljuk. Mikor forr, vegyük takarékra a lángot, és így főzzük amíg a hús és a zöldségek teljesen megpuhulnak.
3. A bab konzervekről öntsük le a levet, és adjuk a leveshez. Amíg várjuk, hogy újra forrjon, készítsük el a tejfölös rántást.
4. A tejfölt és a keményítőt először simára keverjük, majd 1-2 merőkanállal tegyünk hozzá a forró léből. Folyamatos keverés mellett csurgassuk a levesbe. 1 percig forraljuk.
5. Kóstoljuk, utólag ízesítjük, ha szükséges.
Kalóriatartalom:
Kb. 60 kcal/100 gramm
One Reply to “Bableves füstölt tarjával, tejfölösen”