Eggs Benedict
Kiadós reggelik

Benedek tojás (Eggs Benedict)

A Benedek tojás egy igen laktató villásreggeli, ami New York-ból indult hódító útjára. A fogás legfőbb ismérve a buggyantott tojás, amit nyakon öntenek hollandi mártással, mindezt egy félbe vágott angol muffinra (jobb híján pirítósra) fektetett, sült baconre helyezve. Valóban olyan finom, mint amilyen jól hangzik! A buggyantott tojás elkészítése tény, hogy egy kis gyakorlást igényel, de végeredmény mindenképp kárpótol!

Benedek tojás (Eggs Benedict) hozzávalók:

2 szelet gluténmentes kenyér (vagy ha nem vagyunk rá érzékenyek angol muffin)
4 szelet bacon
2 tojás
50 ml 10%-os ételecet
nagy csipet só
2 L víz

A hollandi mártáshoz:
4 tojássárgája
100 g laktózmentes olvasztott vaj
fél citrom leve
1 tk mustár
só, bors

Benedek tojás (Eggs Benedict) elkészítése:

1. Először elkészítjük a hollandimártást. Hőálló tálban simára keverjük a tojássárgákat a mustárral és a citromlével. Vízgőz felett, folyamatos keverés közben, vékony sugárban belecsorgatjuk az olvasztott vajat. Mikor egynemű és sűrű mártást kapunk levehetjük a vízfürdőről. Ha nem vagyunk biztosak, konyhai hőmérővel ellenőrizzük a mártás hőfokát. A szalmonella 70 fok felett pusztul el, ekkor történt meg a megfelelő hőkezelése a tojásnak.
2. Egy lábasban felforraljuk a vizet, mikor felforrt sózzuk, beleöntjük az ecetet. Erősen keverjük, hogy egy nagy örvény jöjjön létre. Ekkor már érdemes gyorsan dolgozni.
3. Egy lyukacsos aljú merőkanálba ütjük a tojást. A nagyon vizes része a fehérjének lecsöpög róla, így nem lesz „rojtos” mikor főzzük. A merőkanállal együtt az örvénybe merítjük a tojást, és így tartjuk 10-15 másodpercig, majd bele engedjük a tojást a vízbe, és 4-5 percig főzzük. Ezután szűrővel kihalásszuk belőle, lecsepegtetjük.
4. A bacont serpenyőben megpirítjuk, félre tesszük, majd a bacon kisült zsírjában ropogósra pirítjuk a kenyér szeleteket.
5. Tálalhatjuk is, egymásra téve, ebben a sorrendben: pirítós, bacon, tojás, hollandi mártás. Tetejére szórhatunk apróra vágott snidlinget.

Kalóriatartalom:

Kb. 170 kcal/100 gramm

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük