A Benedek tojás egy igen laktató villásreggeli, ami New York-ból indult hódító útjára. A fogás legfőbb ismérve a buggyantott tojás, amit nyakon öntenek hollandi mártással, mindezt egy félbe vágott angol muffinra (jobb híján pirítósra) fektetett, sült baconre helyezve. Valóban olyan finom, mint amilyen jól hangzik! A buggyantott tojás elkészítése tény, hogy egy kis gyakorlást igényel, de végeredmény mindenképp kárpótol!
Benedek tojás (Eggs Benedict) hozzávalók:
2 szelet gluténmentes kenyér (vagy ha nem vagyunk rá érzékenyek angol muffin)
4 szelet bacon
2 tojás
50 ml 10%-os ételecet
nagy csipet só
2 L víz
A hollandi mártáshoz:
4 tojássárgája
100 g laktózmentes olvasztott vaj
fél citrom leve
1 tk mustár
só, bors
Benedek tojás (Eggs Benedict) elkészítése:
1. Először elkészítjük a hollandimártást. Hőálló tálban simára keverjük a tojássárgákat a mustárral és a citromlével. Vízgőz felett, folyamatos keverés közben, vékony sugárban belecsorgatjuk az olvasztott vajat. Mikor egynemű és sűrű mártást kapunk levehetjük a vízfürdőről. Ha nem vagyunk biztosak, konyhai hőmérővel ellenőrizzük a mártás hőfokát. A szalmonella 70 fok felett pusztul el, ekkor történt meg a megfelelő hőkezelése a tojásnak.
2. Egy lábasban felforraljuk a vizet, mikor felforrt sózzuk, beleöntjük az ecetet. Erősen keverjük, hogy egy nagy örvény jöjjön létre. Ekkor már érdemes gyorsan dolgozni.
3. Egy lyukacsos aljú merőkanálba ütjük a tojást. A nagyon vizes része a fehérjének lecsöpög róla, így nem lesz „rojtos” mikor főzzük. A merőkanállal együtt az örvénybe merítjük a tojást, és így tartjuk 10-15 másodpercig, majd bele engedjük a tojást a vízbe, és 4-5 percig főzzük. Ezután szűrővel kihalásszuk belőle, lecsepegtetjük.
4. A bacont serpenyőben megpirítjuk, félre tesszük, majd a bacon kisült zsírjában ropogósra pirítjuk a kenyér szeleteket.
5. Tálalhatjuk is, egymásra téve, ebben a sorrendben: pirítós, bacon, tojás, hollandi mártás. Tetejére szórhatunk apróra vágott snidlinget.
Kalóriatartalom:
Kb. 170 kcal/100 gramm