Az alábbi recepttől a legtöbb tapasztalt háziasszony „kiakad”, mondván, nem így tanulta a piskóta alapreceptjét. Nos, semmit sem árt néha újratanulni!
Most egy olyan egyszerű piskótareceptet hoztunk nektek, aminek eredményeképp mindig magas, puha, rugalmas, finom gluténmentes piskóta lesz az eredmény.
A mentes-süteményeknél örök probléma, hogy valahogy sosem olyan lágy, omlós, ízletes a piskótatészta, mint azt megszoktuk még például gluténevő korunkban. Ez a piskótarecept leszámol az „ami mentes, az csak ízetlen, száraz és fullasztó lehet” sztereotípiával.
Ez a piskóta alaprecept cukrász által sokszorosan tesztelt, éppen ezért is van ilyen részletesen leírva, hogy bárki számára könnyen adaptálható legyen.
A recept teljesen tejmentes.
Cukor helyett édesítővel is elkészíthető, de számítani kell rá, hogy akkor szárazabb lesz vele a piskóta mintha cukorral készítenénk.
Különböző tepsiméretekhez is kiszámoltuk a szükséges mennyiséget, így nem neked kell a matekozással bíbelődnöd.
Lássuk tehát a csodálatosan egyszerű, gluténmentes és tejmentes piskóta alapreceptet!
Piskóta alaprecept hozzávalók egy 21 cm átmérőjű tortkarikához (16 szeletes, normál méret):
7 db tojás
140 g gluténmentes liszt
140 g kristálycukor
1 csipet szódabikarbóna
Piskóta alaprecept elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 160° fokra, alsó-felső programon. A tortakarikánk alját kibéleljük sütőpapírral. Csak az alját! Az oldalán ne legyen sütőpapír, mert úgy nem tud felkapaszkodni a tészta sülés közben, és nem lesz magas a piskótánk.
2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez hozzáadjuk az összes cukrot és elkezdjük felverni. Nem szabad túl keményre verni, inkább olyan állaga legyen, mint a tejfölnek amikor ki van keverve. Ebben az esetben a kicsit folyósabb tojáshab jobb, mint a teljesen keményre vert. A sárgáját is kihabosítjuk, amíg halványsárga színe lesz és megnő a térfogata.
3. A két habot óvatos mozdulatokkal, szilikon spatulával összekeverjük. Nincs jelentősége melyik habot melyikhez keverjük. Ez csak attól függ, melyiket tettük abba az edénybe amelyikben kényelmesebben tudunk dolgozni.
4. Amikor a két tojáshab elkeveredett, apránként elkezdhetjük hozzáadni a szódabikarbónával elkevert lisztet, kb. 2-3 evőkanálnyi adagokban. Ha biztosra szeretnénk menni, át is lehet szitálni a lisztet. Spatulával forgatjuk bele a lisztet, az edény falát simogatva.
5.Tepsibe öntjük a masszát és 160°C fokon kb 1 órát sütjük. A sütőajtót az első 15 percben nem szabad kinyitni, mert össze fog esni. Akkor van kész a piskótánk, ha a tetején kicsit benyomjuk és nem süllyed be, hanem visszaáll az eredeti helyére. Ha nem vagyunk biztosak, tűpróbával ellenőrizzük!
6. Nagyon fontos! A sütőből kivéve fejjel lefelé egy sütőpapírra borítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni a tortaformában. (Lehetőleg olyan felület legyen ami bírja a hőt. Ha azonnal levennénk róla a tortakarikát, berogyna az oldala és össze esne a piskóta.)
7. Miután kihűlt, éles késsel a szélét körbe vágjuk, leemeljük róla a tortaformát. Ha púpos lett a piskótánk a tetejét levághatjuk, végül szeleteljük (vízszintesen). 3-4 felé szétoszthatjuk, de ha ügyesek vagyunk akár 6 felé is el lehet vágni.
Ezután tölthető a kedvenc krémünkkel, készülhet belőle puncstorta, de ha nem szeleteljük fel, készülhet belőle menzás, csokiöntetes piskóta is.
Ha pont nincs ekkora méretű tortaformánk akkor itt egy kis segítség az adagok kiszámításához:
18 cm átmerőjű (12 szeletes méret) formához az anyaghányad:
5 tojás
100 g gluténmentes liszt
100 g kristálycukor
1 csipet szódabikarbóna
23 cm átmérőjű (22 szeletes) formához az anyaghányad:
10 tojás
200 g gluténmentes liszt
200 g kristálycukor
1 csipet szódabikarbóna
Ha nagy, szögletes tepsiben szeretnénk sütni, 8 tojással ajánljuk az elkészítést.
8 tojás
160 g gluténmentes liszt
160 g kristálycukor
1 csipet szódabikarbóna
Videón a piskóta alaprecept:
@mardzsareta Remélem mindent elmondtam 🥰 ha nem, akkor keressétek meg az okosreceptek.hu-n a Piskóta alapreceptet 🍰 #piskóta #piskótarecept #gluténmentes #glutenmentes #tejmentes #cukrász #cukrászvagyok #alaprecept #okosreceptek #fy #fyp #foryou #foryoupage #neked #nekedbe #nekedbelegyen #süti #sütés #sütésekbe #tortakészítés #tortakészítésfolyamata #glutenfree #glutenfreerecipes #dairyfree #spongecake #spongecakerecipe #confectioner #bakingismypassion #bakingismytherapy #bakingismylovelanguage ♬ eredeti hang – mardzsareta
Kalóriatartalom:
241 kcal/100 gramm
2 Replies to “Piskóta alaprecept 🍰”