A Churros. Ez a mennyei spanyol édesség, amely nem más, mint olajban sült égetett tészta. Annyiban tér el csupán a klasszikus égetett tészta recepttől, hogy kevesebb tojást keverünk a tésztába. Hiszen ebben az esetben egy sűrűbb masszára van szükségünk, mint például egy eclairfánk esetében. Főleg streetfoodként ismert, többnyire karamell szósszal és csokoládé szósszal fogyasztják. Oldalunkon – szerencsére – mindkettőhöz található recept.
Churros hozzávalók:
A churros tésztához:
120 ml laktózmentes tej
120 ml víz
120 g laktózmentes vaj vagy margarin
10 g kristálycukor
1 g só
150 g gluténmentes liszt
2 db tojás
1 L olaj a sütéshez
150 g kristálycukor
2 evőkanál őrölt fahéj
Churros elkészítés:
1. A liszt és a tojás kivételével a hozzávalókat egy lábasba öntjük és felforraljuk.
2. Az összes lisztet hozzáadjuk, és folyamatosan kevergetjük. A tészta be fog sűrűsödni, és össze fog állni egy nagy gombóccá. Akkor jó, ha a tészta teljesen elválik az edény aljától.
3. Tegyük át egy másik edénybe. Pár percet hagyjuk hűlni, mielőtt beletesszük a tojásokat.
4. A tojásokat üssük fel és egyesével adjuk hozzá a masszához. Közben ha van robotgépünk azzal folyamatosan keverjük közepes fokozaton. Ha nincs, dolgozzunk kézi habverővel.
5. Ekkor már elkezdhetjük lábasban vagy fritőzben hevíteni az olajat.
6. A tésztát töltsük csillagcsöves habzsákba, és függőlegesen tartva a forró olajba nyomjunk belőle tetszőlegesen hosszú rudakat. A legegyszerűbb, ha konyhai ollóval vágjuk el a tésztát, amikor elérte a megfelelő méretet. Pár perc alatt aranybarnára sütjük.
7. Papírtörlőre szedve leitatjuk róla a felesleges olajat, és még forrón meghempergetjük fahéjas cukorban.
Kalóriatartalom:
Kb. 420 kcal/100 gramm