Égetett tészta alaprecept
Alapreceptek

Égetett tészta alaprecept

Az égetett tésztából (choux pastry) készült desszertek személyes kedvenceim. Mégis nagyon ritkán készítem. És amikor igen, akkor pedig nem eleget. Ebből a tésztából készül a nálunk méltán híres képviselőfánk, az eclair fánk, a profiterol, de még a churros is. A kényesebb fajta sütemények közé tartozik, odafigyelést igényel az elkészítése.

Égetett tészta hozzávalók:

120 ml laktózmentes tej

120 ml víz

120 g laktózmentes vaj vagy margarin

10 g kristálycukor

1 g só

150 g gluténmentes liszt

240 g tojás (kb. 4-5 db)

Égetett tészta elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, légkeveréses üzemmódban, alsó-felső programon. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  2. A liszt és a tojás kivételével, a hozzávalókat egy lábasba öntjük és felforraljuk.
  3. Az összes lisztet hozzáadjuk, és folyamatosan kevergetjük. A tészta be fog sűrűsödni, és össze fog állni egy nagy gombóccá. Akkor jó, ha a tészta teljesen elválik az edény aljától.
  4. Tegyük át egy másik edénybe. Pár percet hagyjuk hűlni, mielőtt beletesszük a tojásokat.
  5. A tojásokat üssük fel és mérjük ki. Apránként adjuk hozzá a masszához. Közben ha van robotgépünk azzal folyamatosan keverjük közepes fokozaton. Ha nincs, akkor kézi habverővel dolgozzunk. A tésztának nem szabad túl folyósnak lennie. Akkor jó, ha selymes az állaga, és a spatuláról lassan, elnyúlva folyik le. Ha úgy látjuk, hogy már megfelelő a tészta állaga, ne adjunk hozzá több tojást.
  6. A tésztát habzsákba töltjük, és attól függően, hogy mit akarunk belőle készíteni, kinyomjuk a sütőpapírra. 
  7. Forró sütőben 30 percig sütjük. Amikor a tészta megemelkedik, nyissuk ki egy pillanatra a sütőajtót, hogy a gőz távozhasson. Amikor a felületük aranybarna, és a tepsit megrázva elgurulnak a helyükről a tészták, elkészült. Ez lehet, hogy kevesebb lesz mint 30 perc. A sütési idő minden esetben a saját sütőnk erősségétől is függ.
  8. Rácsra téve hagyjuk őket teljesen kihűlni. Ne próbáljuk meg forrón felvágni őket, mert össze fognak esni. A belsejének üregesnek kell lennie. Ha azt tapasztaljuk, hogy még nedves a közepe, nem sült elég ideig.
  9. Hidegen töltsük, a választott süteményféléhez passzoló krémmel/krémekkel.

Kalóriatartalom:

Kb. 250 kcal/100 gramm

Égetett tészta alaprecept
Képviselő fánk, eclair fánk, churros, profiterol – alaptészta
OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

4 Replies to “Égetett tészta alaprecept

  1. Visszajelzés: Churros | OkosReceptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük