Gondolnád, hogy a világ legegyszerűbbnek tűnő ételei is tudnak feledhetetlen gasztronómiai élményt nyújtani? Mostantól másképp fogsz a sajtos makarónira tekinteni!
Sajtos makaróni hozzávalók:
500 g gluténmentes makaróni (vagy szarvacska, orsó, bármi ami van)
100 g laktózmentes vaj
100 g gluténmentes liszt
1 L laktózmentes tej
só, bors
1 csipet szerecsendió
300 g cheddar sajt (bármilyen intenzív ízű sajt megfelel)
Feltét (opcionális):
2 evőkanál pirított bacon/fő
Sajtos makaróni elkészítés:
1. Elkészítjük a besamelt: A tejet egy lábasban felforraljuk. Egy másik lábasban a vajat megolvasztjuk, majd rászórjuk a lisztet. Keverjük simára, 2 percig rotyogtatjuk, hogy ne legyen liszt íze. Apránként felöntjük a forró tejjel, közben folyamatosan keverjük. Úgy tűnhet, hogy összeállt a massza, de adagoljuk folyamatosan a tejet és kevergessük. A végén gyönyörű, sima szószt fogunk kapni. Sózzuk, borsozzuk fűszerezzük szerecsendióval. A végén adjuk hozzá a reszelt sajtot. Addig kevergessük, amíg a sajt teljesen elolvad benne.
2. A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd a sajtszószhoz adjuk. Összekeverjük, és tálalhatjuk is.
Ha igazán fokozni szeretnénk az élményt, miután összekevertük öntsük tepsibe, szórjuk meg reszelt sajttal, és toljuk forró sütőbe, amíg a sajt megolvad és kissé megpirul rajta.
Kalóriatartalom:
Kb. 200 kcal/100 gramm