Gondolkoztál már azon, hogy a magyar fehér paprikának miért TV paprika a neve? Nem, nem a tv csatornára gondolunk. A TV jelentése „tölteni való”. Ezt már felmenőink is tudták, amikor kitalálták, hogy a nyári szezonban tonna szám termő fehér húsú paprikát, nemcsak a lecsóba lehet belefőzni, hanem töltésre is kitűnően alkalmas. Gyerekként nem szerettem, ezért nekem mindig készítettek külön, paprika nélkül, paradicsomos húsgombócot. Ma már nem vagyok ilyen finnyás, bármikor szívesen megenném a töltött paprikát. Pláne, ha a drága Dédim készíthetné el nekem. Íme a töltött paprika receptje, paradicsomszósszal:
Töltött paprika hozzávalók:
6 db TV paprika
300 g darált sertéshús
1 ek vöröshagyma granulátum (használható nagyon finomra vágott friss hagyma is)
1 tk fokhagymapor (használható zúzott friss foghagyma is)
ízlés szerint pirospaprika (elhagyható)
100 g rizs
500 g paradicsomszósz
100 ml víz
1 ek olaj (sertészsírral az igazi)
1 ek gluténmentes liszt
só, bors, magyaros fűszerek
ízlés szerint cukor, vagy édesítőszer
(1 tojás – ha biztosra akarsz menni, hogy egyben maradjon a gombóc)
Töltött paprika elkészítése:
1. A paprikákat előkészítjük: megmossuk és kicsumázzuk őket. Félretesszük.
2. A rizst, a szokásos módon, kevesebb áztatással és csak félig, de megfőzzük. Amikor beleharapunk, a közepe még ne legyen átfőve. Tegyük félre.
3. Zsíradékból és lisztből világos rántást készítünk (Van, aki a rántásba is tesz pirospaprikát). Felöntjük a paradicsomszósszal és a vízzel, sózzuk, borsozzuk.
4. A darálthúst a rizzsel és a fűszerekkel (pirospaprikát is tehetünk bele) összegyúrjuk, betöltjük vele a paprikákat. Ha marad töltelék, gyúrjunk belőle gombócokat. (Vannak, akik egy tojást belekevernek a húsos-rizses masszába, de ez elhagyható.)
5. A paradicsomos lébe tesszük, majd fedő alatt, közepes lángon 35-40 percig főzzük.
6. Főtt burgonyával kínáljuk.
Kalóriatartalom:
Kb. 80 kcal/100 gramm