Nyáron a kedvenc desszertjeink egyike a sütés nélküli gyümölcstorta, ami akkor a legfinomabb, ha friss, idény gyümölcsből készül. Most a málnára esett a választásunk! Próbáld ki a sütés nélküli epres sajttorta receptünket is!
Sütés nélküli málnatorta glutén és laktózmentesen hozzávalók (egy 20 cm átmérőjű tortaformához):
400 g gluténmentes darált keksz
130 g laktózmentes vaj vagy margarin
250 g laktózmentes habtejszín
250 g laktózmentes mascarpone
500 g málna
100 g kristálycukor
1 tk reszelt citromhéj
1/2 tk vanília paszta
10 g őrölt zselatin
A díszítéshez:
100 g étcsokoládé
50 g laktózmentes habtejszín
friss málna szemek
friss menta levelek
Sütés nélküli málnatorta glutén és laktózmentesen elkészítése:
1. A gluténmentes darált kekszet az olvasztott vajjal/margarinnal összekeverjük. Ha a kekszmorzsa nem elég édes, ízlés szerint lehet hozzá cukrot adni. Egy 20 cm átmérőjű tortaformába öntjük a keksz alapot, és egy lapos talpú pohárral belenyomkodjuk úgy, hogy a széleire is jusson a forma pereméig. Hűtőszekrénybe tesszük amíg elkészítjük a málna tölteléket.
2. A málnát a cukorral, citromhéjjal, vaníliával és zselatinnal felforraljuk. Hagyjuk langyosra hűlni, majd ezután hozzáadjuk a mascarponet és a habbá vert tejszínt. Keverjük amíg egynemű nem lesz, majd a már megdermedt kekszes alapra öntjük. A tetejét elsimítjuk, majd minimum 4 órára, vagy egy egész éjszakára, amíg a zselatin megköt, hűtőszekrénybe tesszük.
3. Másnap az étcsokoládét egyforma darabokra törjük, és ráöntjük a tejszínt. Az egészet 1,5 percig mikróban melegítjük. Kivesszük, és így hagyjuk állni 2 percet. Miután állt összekeverjük, és sima, fényes ganache-t fogunk kapni. A megdermedt málna töltelék tetejére öntjünk, szépen elsimítjuk.
4. 20 percre tegyük újra hűtőbe, hogy egy kicsit megkössön a ganache a tetején. Végül friss málnával és friss mentával díszítjük. Forró vízbe mártott késsel szeletelve tálaljuk.