Epres sajttorta recept
Sütemények Torták és krémek

Sütés nélküli epres sajttorta 🍰

Az eper – vagyis pontosabban földieper, avagy szamóca – gyakorlatilag mindenki egyik kedvenc gyümölcse. Édességeink tökéletes alapanyaga, hiszen édesen savanykás, egyedülálló zamatával jól illeszkedik a sütemények ízvilágába. 

Most a sütés nélküli epres sajttorta receptje kerül sorra.

Sütés nélküli epres sajttorta hozzávalók:

300 g gluténmentes édes keksz

100 g laktózmentes vaj/margarin

250 g eper

50 g cukor

8 g étkezési zselatin

60 g víz

500 g laktózmentes mascarpone

200 ml laktózmentes habtejszín

1 tasak habfixáló

100 g porcukor

A díszítéshez:

200 ml laktózmentes habtejszín

1 tasak habfixáló

friss eper

Sütés nélküli epres sajttorta elkészítés:

1. Készítsünk a kezünk ügyébe egy 21 cm átmérőjű kapcsos, kerek tortaformát.

2. A kekszet ledaráljuk. A vajat felolvasztjuk és elkeverjük a kekszmorzsával. A tortaforma aljára, és amennyire lehet, az oldalán is egyenletesen eloszlatjuk. Nem kell a forma tetejéig érnie, csak legyen egy kis pereme. Hűtőszekrénybe tesszük.

3. Az epret a cukorral egy lábasban puhára főzzük. Még forrón átpaszírozzuk. Csak a gyümölcsvelőre lesz szükségünk ehhez a recepthez.

4. A zselatint a vízzel elkeverjük, duzzasztjuk.

5. Az epervelőt vissza tesszük a lábasba, felforraljuk, majd hozzá adjuk a duzzadt zselatint. Kevergessük amíg a zselatin elolvad benne. Levesszük a tűzről és lehűtjük.

6. A tejszínt a habfixálóval elkezdjük felverni. Amikor kezd tartása lenni, beletesszük a mascarponet és az átszitált porcukrot. (A cukor mennyisége lehet kevesebb. Először inkább kevesebbet tegyünk bele, később korrigáljuk ha szükséges.) Végül bele öntjük az eperzselét. Vigyázzunk, hogy ez utóbbi már ne legyen forró, de ne legyen megdermedve sem. Még folyós legyen amikor bele kerül a krémbe. Simára keverjük.

7. Az epres krémet ráöntjük a dermedt keksz alapra. A tetejét amennyire lehetséges elsimítjuk. Éjszakára hűtőbe tesszük.

8. Tálalás előtt éles késsel körbevágjuk a tortát, a tortaforma oldalát leemeljük róla. 

9. Díszítsük felvert tejszínhabbal és friss eprekkel.

Kalóriatartalom:

Kb. 250 kcal/100 gramm

Epres sajttorta szeletke 🙂
OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük