Az eper – vagyis pontosabban földieper, avagy szamóca – gyakorlatilag mindenki egyik kedvenc gyümölcse. Édességeink tökéletes alapanyaga, hiszen édesen savanykás, egyedülálló zamatával jól illeszkedik a sütemények ízvilágába.
Most a sütés nélküli epres sajttorta receptje kerül sorra.
Sütés nélküli epres sajttorta hozzávalók:
300 g gluténmentes édes keksz
100 g laktózmentes vaj/margarin
250 g eper
50 g cukor
8 g étkezési zselatin
60 g víz
500 g laktózmentes mascarpone
200 ml laktózmentes habtejszín
1 tasak habfixáló
100 g porcukor
A díszítéshez:
200 ml laktózmentes habtejszín
1 tasak habfixáló
friss eper
Sütés nélküli epres sajttorta elkészítés:
1. Készítsünk a kezünk ügyébe egy 21 cm átmérőjű kapcsos, kerek tortaformát.
2. A kekszet ledaráljuk. A vajat felolvasztjuk és elkeverjük a kekszmorzsával. A tortaforma aljára, és amennyire lehet, az oldalán is egyenletesen eloszlatjuk. Nem kell a forma tetejéig érnie, csak legyen egy kis pereme. Hűtőszekrénybe tesszük.
3. Az epret a cukorral egy lábasban puhára főzzük. Még forrón átpaszírozzuk. Csak a gyümölcsvelőre lesz szükségünk ehhez a recepthez.
4. A zselatint a vízzel elkeverjük, duzzasztjuk.
5. Az epervelőt vissza tesszük a lábasba, felforraljuk, majd hozzá adjuk a duzzadt zselatint. Kevergessük amíg a zselatin elolvad benne. Levesszük a tűzről és lehűtjük.
6. A tejszínt a habfixálóval elkezdjük felverni. Amikor kezd tartása lenni, beletesszük a mascarponet és az átszitált porcukrot. (A cukor mennyisége lehet kevesebb. Először inkább kevesebbet tegyünk bele, később korrigáljuk ha szükséges.) Végül bele öntjük az eperzselét. Vigyázzunk, hogy ez utóbbi már ne legyen forró, de ne legyen megdermedve sem. Még folyós legyen amikor bele kerül a krémbe. Simára keverjük.
7. Az epres krémet ráöntjük a dermedt keksz alapra. A tetejét amennyire lehetséges elsimítjuk. Éjszakára hűtőbe tesszük.
8. Tálalás előtt éles késsel körbevágjuk a tortát, a tortaforma oldalát leemeljük róla.
9. Díszítsük felvert tejszínhabbal és friss eprekkel.
Kalóriatartalom:
Kb. 250 kcal/100 gramm
One Reply to “Sütés nélküli epres sajttorta 🍰”