Receptünk bármilyen friss vagy fagyasztott bogyós gyümölccsel elkészíthető. Bátran próbáljuk ki áfonyával, málnával, eperrel, feketeszederrel, ribizlivel. De fontos megemlíteni, hogy meggyel, almával vagy szilvával is mennyei pitét tudunk varázsolni ezzel a recepttel! A fűszerezéssel pedig az őszi ízvilágot csempészhetjük a desszertbe.
Őszi – gyümölcsös – pite – omlós tésztával, bogyós gyümölcsös töltelékkel hozzávalók:
A tésztához:
300 g gluténmentes liszt
200 g hideg laktózmentes vaj/margarin
100 g kristálycukor
1 tojás
1 citrom reszelt héja
1 g vanília őrlemény
A töltelékhez:
650 g bogyós gyümölcs (mi jóstát használtunk)
150 g kristálycukor
2 csomag (16 g) vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szegfűszeg
2 ek citromlé
Sütés előtt:
1 tojás
1 ek kristálycukor
Őszi – gyümölcsös – pite – omlós tésztával, bogyós gyümölcsös töltelékkel elkészítése:
1. A tésztához a lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat/margarint. Kézzel elmorzsoljuk, amíg a nedves homokhoz hasonló textúrát kapunk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és egynemű tésztát gyúrunk belőle. A tésztát kissé ellapítjuk, majd folpackba csomagolva, egy órára hűtőszekrénybe tesszük.
2. A töltelék hozzávalót lábasba mérjük, felforraljuk, majd lejjebb véve a lángot, lekvár állagúra főzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
3. A sütőt előmelegítjük 200°C fokra, alsó-felső programon. Egy 22 cm átmérőjű pite formát előkészítünk.
4. A tésztát 70-30 arányban ketté osztjuk. A nagyobb rész lesz a pite alja, a kisebb a rács a tetején. A kisebb tésztát felhasználásig tegyük vissza a hűtőszekrénybe. A nagyobb tészta darabot, lisztezett felületen 25 cm átmérőjű körré nyújtjuk, majd a sodrófára feltekerve átemeljük a piteformára. Kezünkkel óvatosan nyomkodjuk bele a tésztát a formába a széleknél. A lelógó tészta részeket éles késsel vágjuk le. Villával szurkáljuk meg a tésztát, majd egy sütőpapírral takarjuk le, és szórjunk bele rizst a vaksütéshez (ez a lépés elhagyható, a villával megszúrkált tésztának nem lenne szabad megemelkednie, de jobb biztosra menni). Előmelegített, forró sütőben 20 perc alatt elősütjük.
5. 20 perc után a tésztát kivesszük, a sütőpapírt leemeljük róla, és megtöltjük a kihűlt töltelékkel. A maradék tésztát kinyújtjuk, és 2 cm vastag csíkokat vágunk belőle. Egymás alá bújtatva rácsos mintázatot alkotva díszítjük vele a pite tetejét.
6. A sütő hőfokát visszavesszük 180°C fokra, a pite tetejét lekenjük felvert tojással, és megszórjuk kristálycukorral. Forró sütőbe toljuk, és 40-45 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna lesz és ropogós.
7. A pitét a formában hagyjuk kihűlni, langyosan szeletelhető. Tejszínhabbal, vagy egy gombóc fagyival a tetején, szeletelve tálaljuk.
Őszi gyümölcsös pite készítése videón:
@mardzsareta Válasz @_lkg részére mindig olyan jó ötleteid vannak 😄🥰 PiteszezON🥧 Recept linkje a bio-ban kattintható 🥰 #okosreceptek #pite #piteszezon #gyümölcsöspite #őszipite #ősz #őszvan #piterecept #rácsospite #omlóstészta #sütés #sütésekbe #gluténmentes #glutenmentes #tejmentes #laktózmentes #laktozmentes #pie #pieseason #josta #glutenfree #lactosefree #dairyfree #piecrust #homemade #homemadepiecrust #homemadepie #baking #baketok #fy #fyp #foryou #foryoupage #neked #nekedbe #nekedbelegyen ♬ Cake – Soft boy
Kalóriatartalom:
Kb. 280 kcal/100 gramm