Diótorta
Sütemények Torták és krémek Ünnepi menü

Diótorta

Ha szeretnél valami fenségesen finom és nemesen egyszerű tortát, amit soha senki nem fog elfelejteni, aki valaha evett belőle, akkor ezt a diótortát figyeld! Diókrém és diós piskóta dukál hozzá!

Diótorta hozzávalók:

A diós piskótához:
7 tojás
140 g kristálycukor
100 g gluténmentes liszt
40 g darált dió
1 csipet szódabikarbóna

A diókrémhez:
500 ml laktózmentes tej
2 csomag (80 g) vaníliás pudingpor
100 g kristálycukor
2 csomag (16 g) vaníliás cukor
2-3 ek rum aroma
150 g darált dió
200 g laktózmentes vaj/margarin

A díszítéshez:
150 g darált dió
12-16 db egész dióbél
200 g laktózmentes habtejszín
1 csomag habfixáló

Diótorta
Diótorta

Diótorta elkészítése:

1. A piskótához a sütőt előmelegítjük 160°C fokra, alsó-felső programon. Egy 21 cm átmérőjű csatos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez adjuk az összes cukrot, és külön-külön kihabosítjuk a tojásfehérjét és a tojássárgáját. A két tojáshabot összeöntjük és szilikon spatulával összekeverjük. A dióval és a szódabikarbónával elkevert gluténmentes lisztet 2 evőkanalanként adjuk hozzá a habhoz. Spatulával, óvatos mozdulatokkal forgassuk bele a diós lisztet. Vigyázzunk, hogy a habot ne törjük össze. A tésztát öntsük a tortaformába, tetejét simítsuk el, majd előmelegített sütőben, kb 45 percig sütjük. Sütés után, egy sütőpapírra fejjel lefelé borítva hagyjuk teljesen kihűlni. Akár egy éjszakát is hagyhatjuk állni. Minél tovább pihen a kisült piskóta, annál könnyebb lesz felvágni.
2. A krémhez a dió és a vaj/margarin kivételével a hozzávalókat egy lábasba mérjük. Csomómentesre keverjük, majd folyamatos keverés közben sűrű pudingot főzünk. Amikor felforrt félre húzzuk a lángról, és beletesszük a darált diót. Alaposan keverjük el, majd a krémet öntsük át egy tálba, amiben később ki tudjuk habosítani. A krém tetejére simítsunk folpackot, így nem fog megbőrösödni. Hagyjuk teljesen kihűlni. A szobahőmérsékletű, puha vajat/margarint a krémhez adjuk, majd robotgéppel az egészet kihabosítjuk.
3. A kihűlt piskótáról vegyük le a tortaformát és vágjunk belőle 4 tortalapot. Töltsük meg a krémmel a lapokat, de ügyeljünk, hogy egy kevés krém maradjon a torta külsejének a bevonásához. A betöltött torta tetejét és oldalát vékonyan vonjuk be a diókrémmel. Fél órára tegyük hűtőszekrénybe.
4. A torta külsejét egyenletesen panírozzuk be darált dióval. A tejszínt a habfixálóval verjük fel, tetszőleges díszítőcsővel ellátott habzsákba töltjük, majd az így kinyomott habrózsákkal díszítsük körbe a torta tetejét. Minden habrózsára tegyünk 1-1 egész dióbelet.

Diótorta
Diótorta szelet – kívánod? Nem csoda 🙂
OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

One Reply to “Diótorta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük