Marmalade narancslekvár
Alapreceptek Édességek

Marmalade – avagy a narancslekvár

A marmalade legfőbb ismertetője az, hogy a citrusok héját is beletesszük. Ne aggódjunk, hiszen a megfelelő elkészítéssel a héja is ehető lesz! Készíthető citromból, limeból, vérnarancsból, vagy akár vegyesen is. Palacsintával egészen kiváló.

Marmalade - avagy a narancslekvár
Marmalade – avagy a narancslekvár

Marmalade – avagy a narancslekvár hozzávalók:

1250 g narancs
375 g kristálycukor
60 g citromlé
1 L víz

Marmalade - avagy a narancslekvár
Marmalade – avagy a narancslekvár

Marmalade – avagy a narancslekvár elkészítése:

1. A narancsokat megmossuk, alaposan megtörölgetjük, majd kifacsarjuk a levüket. A narancslét tegyük hűtőszekrénybe további felhasználásig.
2. A narancshéjat tegyük egy lábasba, és öntsük fel annyi vízzel amennyi ellepi (kb 1 liter). Fedő alatt felforraljuk, majd lejjebb vesszük a lángot és addig főzzük, amíg a narancshéj teljesen megpuhul. Ezután egy szűrővel szedjük ki a narancshéjat egy vágódeszkára. A lábasban maradt főzővizet ne öntsük ki!
3. Hagyjuk a héjakat hűlni pár percet, majd a belsejéből a fehér, keserű, hártyát egy éles késsel kaparjuk le. Könnyen le fog róla jönni, ha elegendő ideig főztük.
4. Az így kapott megtisztított narancshéjat vékonyan felszeleteljük, és visszatesszük a lábasba. Hozzáadjuk a cukrot, narancslevet és citromlevet. Lefedjük és felforraljuk. Mikor felforrt vegyük lejjebb a lángot, és kb 30 percig főzzük. 5-10 percenként keverjünk rajta egyet.
5. A narancslekvárt még forrón sterilizált üvegekbe töltjük. Az üvegek tetejétől 0,5 cm maradjon üresen. Egy hústűt vezessünk végig az üvegekben, ezzel eltávolítva a légbuborékokat. Az üvegek száját tisztára töröljük, végül rászorítjuk a kupakokat.
4. Az ilyen módon megtöltött üvegeket forrásban lévő vízbe állítjuk, és 10 percig benne hagyjuk. Ezután a tűzhelyet lekapcsoljuk, és a forró vízben hagyjuk kihűlni a lekvárt. Így szinte biztos, hogy megtörténik a vákuum zárás, és a lekvár sötét, hűvös kamra polcon egy évig is eláll majd. Ha a vákuumzárás nem jött létre (a kupakok közepe benyomható) akkor a lekvárt hűtőszekrényben tároljuk és 1 hónapon belül fogyasszuk el.

Marmalade - avagy a narancslekvár
Marmalade – avagy a narancslekvár
OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu