Elsők között került fel a karamellás flán receptünk, amelynek egyik alapanyaga a sűrített tej. Most azoknak kedvezünk akik nem tudnak hozzájutni, vagy nem volt idejük elkészíteni otthon, hiszen ez a flán sűrített tej nélkül készült. Ezáltal sokkal lágyabb az állaga, és a kalória tartalma is kedvezőbb.
Karamellás flán – sűrített tej nélkül hozzávalók:
10 tojás sárgája
120 g porcukor
750 ml laktózmentes tej
1/2 tk vanília őrlemény
100 g kristálycukor
Karamellás flán – sűrített tej nélkül elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 170°C fokra, alsó-felső programon. Előkészítünk egy magas falú nagyobb tepsit, és egy kenyérsütő formát.
1. A kristálycukrot száraz serpenyőben aranybarnára karamellizáljuk, és a kenyérforma aljába öntjük.
2. A tejet a vaníliával együtt lábasban melegíteni kezdjük, de mielőtt felforrna vegyük le a lángról.
3. A tojások sárgáját és a porcukrot habosra keverjük, majd a meleg tejet lassan hozzá adjuk.
4. Kézi habverővel keverjük össze. Vigyázzunk, hogy ne keverjünk bele túl sok levegőt!
5. A kész keveréket a mostanra megdermedt karamell tetejére öntjük. Ha habos lenne a teteje, akkor azokat kanállal szedjük le a tojásos massza tetejéről. Erre a sütés szempontjából van szükség.
6. A flánt vízfürdőben fogjuk megsütni. Ehhez a megtöltött kenyérformát a nagyobb tepsi közepére helyezzük, majd annyi meleg vizet öntünk a tepsibe, hogy a kenyérforma feléig érjen.
7. Előmelegített sütőbe toljuk, és 1 órát sütjük. Amikor a tetejéhez érünk, és az már szilárd, elkészült. A vízfürdőből kiszedve hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe minimum 3-4 órára, vagy egy éjszakára.
8. Másnap késsel vágjuk körbe a flánt, a tetejére tálcát borítunk, és egy határozott mozdulattal kiborítjuk a kenyérformából.
9. Szeletelve tálaljuk.
Kalóriatartalom:
Kb. 170 kcal/100 gramm