Linzer tészta variációk
Alapreceptek Sütemények

Linzer tészta variációk

Három különböző linzer tészta receptet hoztunk, hogy bármikor kéznél legyen, amikor omlósan édes, vagy omlósan sós falatokra vágysz.

Sárga linzi – linzer tészta alaprecept

Omlós, ropogós, vajas, édes. Ezekkel a szavakkal lehet a legjobban jellemezni a tökéletesen elkészített linzer tésztát, ami alapjául szolgál az olyan süteményeknek mint: lekváros linzer, isler, kosárka, piték.

Sárga linzi – linzer tészta alaprecept:

300 g gluténmentes liszt
200 g laktózmentes vaj/margarin
100 g kristálycukor
1 tojás
1 citrom reszelt héja
1 késhegyni vanília őrlemény

Sárga linzi – linzer tészta alaprecept:

1. A lisztet egy keverőtálba mérjük. A hideg vajat/margarint kimérjük, és felkockázzuk. Hozzáadjuk a liszthez, és kézzel összemorzsoljuk. Amikor vizes homok textúrája lesz, és minden kis darabka vajat bevont a liszt, hozzáadjuk a többi hozzávalót.
2. Kézzel vagy géppel, egynemű tésztát gyúrunk belőle. Amikor kezd összeállni, enyhén lisztezett munkalapra öntjük, és ott gyúrjuk teljesen simává. Ha ekkor még szakad, morzsalékos és törik a tészta, az sem gond. A pihentetési idő leteltével megfelelő lesz az állaga!
3. A tésztát csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőszekrénybe 1 órára. Tipp: ez a tészta 48 órát is pihenhet a hűtőben, ha pl az ünnepi sürgés-forgásban előre szeretnénk ezzel dolgozni!
4. A sütési hőfok és idő a sütemény fajtájától és az esetleges tölteléktől függ! Ha linzert, islert vagy kosárkát készítünk: 180°C fokra melegítsük elő a sütőt, a tésztát pedig gyakran alá lisztezve nyújtsuk, majd szaggassuk ki a kívánt formára. A sütési idő mérettől és vastagságtól függően eltérő lehet, de mindre igaz, hogy amikor kezd megpirulni a széle, már kivehetjük a sütőből, különben kiszárad.
Amennyiben pite készül, és valamilyen folyékony, nedves töltelékkel lesz töltve, a tésztát nyújtsuk a pite formától 2 centivel nagyobbra, nyomkodjuk bele a formába, a lelógó tészta részeket vágjuk le, a tészta alját pedig sűrűn szurkáljuk meg villával. (A fent megadott anyaghányadokkal bőven marad tészta a pite tetejére a díszítéshez is.) 200°C fokra előmelegített sütőben 20 percig süssük elő, majd sütőből kivéve töltsük meg, készítsünk rá tetszés szerint rácsot vagy szaggassunk rá különböző formákat, és további 40-45 percig süssük. Igazán mutatós lesz a pite, ha sütés előtt egész tojással lekenjük a tésztát.

Kakaós linzi – kakaós linzer tészta alaprecept

Ritkábban készített, de nem elhanyagolható fajtája az édes linzer tésztáknak a kakaós linzer. Készíthető belőle különleges csokoládé krémes linzer, kosárka, stb.

Kakaós linzer tészta recept
Kakaós linzer tészta recept

Kakaós linzi – kakaós linzer tészta alaprecept hozzávalók:

300 g gluténmentes liszt
15 g cukrozatlan kakaópor
200 g laktózmentes vaj/margarin
1 tojás
100 g kristálycukor
1 késhegyni vanília őrlemény

Kakaós linzi – kakaós linzer tészta alaprecept elkészítése:

1. Az elkészítés menete teljesen megegyezik a sárga linzi tészta elkészítésével. Az egyetlen különbség, hogy az elején a liszttel elkeverjük a kakaóport, így kezdjük el benne elmorzsolni a lisztet.

Sós linzi – sós linzer tészta alaprecept

Sós teasüteményekhez, sörkorcsolyákhoz, pitékhez (pl quiche).

Sós linzer tészta recept
Sós linzer tészta recept

Sós linzi – sós linzer tészta alaprecept hozzávalók:

300 g gluténmentes liszt
200 g laktózmentes vaj/margarin
10 g só
100 ml laktózmentes tejszín
2 tojás sárgája

Sós linzi – sós linzer tészta alaprecept elkészítése:

1. A tejszínben elkeverjük a tojássárgákat és a sót, amíg a só feloldódik benne.
2. A lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal/margarinnal, amíg nedves homokra emlékeztető textúrája nem lesz. Ekkor hozzá adjuk a tejszínes keveréket, és kézzel vagy géppel összegyúrjuk.
3. Amikor kezd összeállni, enyhén lisztezett munkalapra borítjuk a tésztát, és átgömbölyítjük. Folpackba csomagoljuk, és 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
4. A sütőt előmelegítjük 200°C fokra, alsó-felső programon, sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. A tésztát gyakran alá lisztezve nyújtsuk és szaggassuk ki a kívánt formára. Tojással kenjük le, majd szórjuk meg tetszés szerint reszelt sajttal, szezámmaggal, mákkal. Úgy, mint az édes verziónál, ezt se süssük túl sokáig, csak amíg a szélein éppen kezd egy kis színt kapni.
5. Ha pitét szeretnénk készíteni, a sárga linzinél említett módon nyújtsuk ki a tésztát, vágjuk le körben a lelógó tészta részeket, szurkáljuk meg, majd forró (szintén 200°C fokos) sütőben 20 perc alatt süssük elő a tésztát, mielőtt a töltelék rá kerülne. A további sütési mód és idő a tölteléktől és recepttől függ.

Kalóriatartalom: 

Kb. 330-350 kcal/100 gramm

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük