A Hideg bogyósgyümölcs-leves üdítő és egyedi lehetőség azoknak, akik valami másra vágynak gyümölcsleveseikben. Ez a gyönyörű leves friss, fanyar bogyós gyümölcsökből és egy csipetnyi cukorból készült, hogy kiegyensúlyozza az ízeket. Az eredmény egy kellemesen édes és fanyar, savanykásan zamatos gyümölcsleves, amely tökéletes a forró nyári napokra vagy egy könnyű előételnek.
Hideg bogyósgyümölcs-leves hozzávalók:
500 g fagyasztott vegyes bogyósgyümölcs
100 g kristálycukor vagy ennek megfelelő édesítőszer
1 L víz
1 db fahéjrúd
5-6 db egész szegfűszeg
fél csomag (20 g) vaníliás pudingpor
2 dl laktózmentes tejföl
friss gyümölcs és mentalevél a tálaláshoz
Hideg bogyósgyümölcs-leves elkészítése:
1. Első lépésként elkészítjük a fűszeres leves alapot: a vizet a cukorral, fahéjjal és citromhéjjal felforraljuk. A szegfűszeget célszerű teatójásba tenni, hogy később ne egyesével kelljen kiszedegetni a levesből. Ezt is belelógatjuk a vízbe.
2. Beleöntjük a fagyasztott gyümölcsöket, újraforraljuk, amíg a legnagyobb gyümölcs (általában az eper) is megpuhul.
3. Szedjük ki a fahéjat és a szegfűszeget, majd botmixerrel turmixoljuk.
4. Elkészítjük a tejfölös habarást: a tejfölt a vaníliás pudingporral simára keverjük. 1-2 merőkanállal teszünk bele a forró levesből, a hőkiegyenlítés végett. Beleöntjük a levesbe, folyamatosan kevergetve felforraljuk. Amikor egyet rottyan, félrehúzzuk és hagyjuk kihűlni.
5. Tálaláskor tegyünk a tetejére friss gyümölcsöket és menta levelet.
Kalóriatartalom:
Kb. 100 kcal/100 gramm