Tyúkhúsleves recept
Alapreceptek Levesek

Tyúkhúsleves, ahogy a Mama készíti

Ahány ház, annyi tyúkhúsleves recept – hangzik kicsit átköltve a közmondás. Ezt a csirkéből-tyúkból készíthető húsleves receptet a nagymamámtól tanultam, és mindig, mikor elkészítem, eszembe jutnak gyermekkorom boldog vasárnapi ebédjei, az elmaradhatatlan tyúkhúslevessel.

A receptben 2 kg nyers csirkét/tyúkot vettünk alapul, amelynek farhátjától a veséjéig mindent fel lehet használni. Valódi, friss zöldségekkel adjuk meg az egyedi, zamatos ízt, amelyekkel törekszünk arra is, hogy színt is adjanak a levesnek. A fűszerezés mindig ízlés szerint történjen, és mindig gondolj arra, hogy a húslevest végül is utólag is lehet sózni, borsozni.

Tyúkhúsleves, ahogy a Mama készíti – hozzávalók

2 kg tyúkhús vagy csirkehús (bármelyik részét felhasználhatjuk, ki mit szeret)

3-4 szép nagy sárgarépa

3-4 szép nagy fehérrépa

2 fej zeller

2 közepes méretű vöröshagyma

1 karalábé

1 fehér húsú paprika

Petrezselyem zöldje

Só ízlés szerint

Bors ízlés szerint (egészben)

4-5 liter víz

A tészta/levesbetét

Levesbetétnek csigatésztát, vékonyra metélt tésztát, grízgaluskát, májgombócot, esetleg rizst vagy rizstésztát is lehet használni, ez utóbbiakkal gluténmentes lesz a levesünk. A levesbetétet külön készítsd el, ne főzd bele a levesbe (hacsak nem szereted kifejezetten úgy).

Tyúkhúsleves, ahogy a Mama készíti – elkészítés

 1. A húst alaposan megmossuk, és amíg előkészítjük a többi hozzávalót, addig ázni hagyjuk.
 2. Előkészítünk egy nagy fazekat, amiben elfér a kb. 5 liter víz, plusz a tyúk és a többi hozzávaló is.
 3. Megtisztítjuk a hagymákat a külső, leváló héjrészektől, de hagyunk még azért rajta egészséges, vöröslő héjat is. Ez is színt ad a levesnek, nem mellesleg egészséges is.
 4. A lemosott húst beletesszük a fazékba, mellé tesszük a hagymát, az egész borsokat – 5-6 darabot – felengedjük annyi vízzel, hogy majd felforraláskor és főzés közben se fusson ki, és közben el is lepje a húst teljesen. Amíg a felforralás folyamata zajlik, addig mehet nagy lángon/magas fokozaton a melegítés, utána viszont majd csak gyöngyöznie kell csak a főzési folyamat alatt.
 5. A só adagolásának időzítéséről megoszlanak a vélemények: sokan azt vallják, hogy a sót csak később, szinte a főzési folyamat végén kell a levesbe tenni, hogy a hús a sós lében ne ugorjon össze, és legyen lehetősége maximálisan megpuhulni. Fiatalabb tyúkoknál, pláne csirkéknél végül is mindegy, mindenképp puha lesz a hús, de ha idősebb állattal van dolgunk, akkor érdemes lehet megfontolni a nagyon óvatos sózást az elején, és aztán később pótolni még, ha szükséges.
 6. Amikor a leves forrni kezd, akkor azonnal lejjebb kell venni alatta a lángot, mert így majd hab képződik a tetején, amit folyamatosan le kell szedegetni egy kanállal vagy szűrővel. Ha ez a habeltávolítás elmarad, akkor a lé majd zavaros lesz, ha viszont szorgosan szedegetjük a habot, akkor szép tiszta, átlátszó levest kapunk a végén.
 7. Közben megtisztíthatjuk és tetszés szerint darabolhatjuk a zöldségeket, pár percenként ránézve a levesre, hogy le kell-e szedni az újonnan képződött habot.
 8. Ha elfőtt az összes hab, tehát néhány perce már nem képződik új hab a lassú forralás közben, akkor  mehet a levesbe az összes többi zöldség és fűszer is. A zöld részeket érdemes összekötni egy cérnával, hogy ne kóricáljanak összevissza a levesünkben.
 9. Nagyon lassan kell főzni a tyúkhúslevest, gyakorlatilag nem is szabad lobognia, csak pezsegnie. Erre azért van szükség, mert így oldódnak ki az esszenciális tápanyagok mind a húsból, mind a zöldségekből, így lesz majd az a finom, jellegzetes, erőteljes, lenyűgözően finom íze és testet-lelket melengető, gyógyír jellege. A főzés időtartama így összességében több órás is lehet.
 10. Amikor készen van a húsleves, azt onnan tudod, hogy a hús minden porcikája szét akar mállani, a zöldségek pedig puhára főttek. Nagyon óvatosan ki kell szedni egy szűrő segítségével a húst és a zöldségeket egy külön tálba (ebben szokás tálalni is), és le kell fedni, hogy ne száradjanak ki. A levünket pedig alaposan le kell szűrni egy sűrű szűrő segtségével.
 11. A sűrű, szűrőnkön fennmaradt levesrészeket sem szabad kidobni, hiszen ebből saját leveskockát készíthetünk jégkocka tartóban, gondolva a jövőre is.

Szabad-e leveskockát használni a tyúkhúslevesbe?

Természetesen bármit szabad és semmi sem kötelező. Lehet kedvenc húsleves kockákat is használni, de akár Vegetával is “felütheted”, ha úgy szereted. Továbbá bármilyen, akár egzotikus fűszert is használhatsz, pl. kurkumát, tárkonyt, bármit, amit szeretsz, kívánsz. Vannak, akik csípősen szeretik a húslevest, ha gyerek is van a háznál, akkor a gyufapaprikát érdemes csak az arra vágyóknak tálalni a saját tányérjukba.

Fagyasztott húsból és zöldségből is készülhet a tyúkhúsleves?

Erre is csak azt tudjuk mondani, hogy természetesen igen, bár az tény, hogy a friss hozzávalókból valahogy teljesebb ízvilág kerekedik ki. Ha van lehetőséged friss alapanyagokra, akkor inkább főzz nagyobb adagot és minden nap fogyassz belőle, pl. forró italként bögréből, mert ahogy már utaltunk rá, a tyúkhúsleves valódi gyógyír a testnek és a léleknek.

Kalóriatartalom:

A lében alig pár kalória van 100 grammonként, szintúgy nagyon kevés van a főtt zöldségekben.

A főtt tyúkhúsban/csirkehúsban kb. 150 kalória van 100 grammonként.

A tészta illetve a levesbetét 100 grammonként kb. 300 kalóriát tartalmaz.

Ha mindent egybe számolunk, és mindenből szedsz a tányérodba, akkor átlagosan 100 gramm tyúkhúsleves kb. 50 kcal.

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük