Gluténmentes kenyér
Alapreceptek Tészták

Gluténmentes kenyér

A gluténmentes étrend egyik legnagyobb kihívása a gluténmentes kenyér témaköre. Lehet kapni ilyeneket készen is, de inkább fedje a feledés jótékony homálya ezek minőségét…
Sütni pofonegyszerű gluténmentes kenyeret, és alig néhány dolog kell csak hozzá!

Gluténmentes házi kenyér hozzávalók

500 g gluténmentes liszt
500 g víz (igen, ezt is grammra mérjük, de egyébként ez esetben ez 500 ml)
2 teáskanál só
7 gramm porélesztő
1 fél kávéskanál kristálycukor
1 ek burgonyapehely
1 ek zsiradék
(További fél ek zsiradék a sütőforma kikenéséhez)

Gluténmentes házi kenyér készítés

1) Felfuttatjuk az élesztőt: ezt mikróban szoktam végezni. Egy kis kerámia tálkába beleteszem a cukrot, felengedem másfél deci vízzel, és 15-20 másodperc alatt megmelegítem. Ha meleg, akkor rászórom az élesztőt, picit elkeverem az ujjammal (vagy egy kiskanállal), majd egy papírtörlőt teszek a tálkára, és benn hagyom az egészet a mikróban 15 percre. Ez igazából csak egy teszt, hogy műküdőképes-e az élesztőnk, a lényegi megkelés az majd a tésztával fog megtörténni ugyebár.
2) Közben konyhai mérleg segítéségvel kimérem a lisztet a keverőtálba, hozzáadagolom a sót, burgonyapelyhet és a zsiradékot, és várom, hogy leteljen a 15 perc.
3) Ekkor kinullázom a mérleget, és hozzáöntöm a felfuttatott élesztős vizet, lemérve pontosan, hogy ez hány grammot tesz ki. Ezek után még annyi LANGYOS vizet teszek hozzá, hogy ez a folyadék mennyiség összesen 500 gramm legyen (az élesztő mennyiségével együtt). A külső környezet hőmérsékletétől függ, hogy mennyire kell melegnek lennie a víznek. Télen melegebb vízzel dolgozunk, nyáron akár a csapvíz hőfoka is elég lehet a majdani tészta megkeléséhez.
4) Bekapcsolom a robotgépet a dagasztókanállal és lassan 10 percig dagasztom.
5) Előkészítem a sütőformát, ami egy 10*22 centis, hosszúkás forma igazából, tehát egy kellemesen tömör, majd kb. 800 grammos végső súlyt elérő kenyérhez tökéletes. Zsiradékkal kikenem.
6) A tészta jó eséllyel ragacsos és mancsos lesz, tehát érdemes nedves kézzel átügyeskedni a sütőformába, és aztán szintén nedves kézzel lesimítani a tetejét.
7) A sütőbe tesszük, de nem sütjük még, hanem pár percig 40-50 fokra melegítjük a sütőt, majd ezt lekapcsoljuk, és aztán legalább 1 órán keresztül bennehagyjuk a sütőformában a kenyerünket. Ekkor elkezd kelni a tészta.
8) Egy óra múlva ellenőrizzük, és ha nem kelt meg még legalább 3 centi magasságnyit, akkor még fél órát rá lehet hagyni, egy picit még rámelegítve a sütőre.

A gluténmentes kenyér sütése

A sütés két fázisban zajlik, de nagyon fontos, hogy az időtartamok és a pontos hőfokok nagyban függhetnek a sütő “egyéniségétől”. Szokványos elektromos sütőt használva így kell sütni a gluténmentes kenyeret:

  • Az eddig békésen kelesztett tésztára minden átmenet nélkül rákapcsolunk egy 200 fokos ALSÓ sütést, és ezt 40 percre állítjuk.
  • Ha letelt a 40 perces alsó sütés, akkor átkapcsoljuk alsó-felső sütésre és további 15 percig sütjük.

Ha letelt ez az idő, akkor kivesszük és rácsra tesszük, hogy úgy hűljön, hogy minden irányba tudjon távozni a pára belőle. De vigyázz, nem szárítjuk ki! A fogyasztás időszaka alatt lefedve, kiszáradástól védve tároljuk.

Összegezve a gluténmentes kenyér rejtelmeit:
– Élesztő futtatás
– minden összekeverése mindennel
– 1-1.5 óra kelesztés meleg helyen
– 40+15 perc sütés 200 fokon.

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

One Reply to “Gluténmentes kenyér

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük