Krémes
Sütemények

Glutén- és laktózmentes francia krémes

A krémest mindenki ismeri. Az is aki még soha nem járt cukrászdában, már ha létezik ilyen :). Ropogós (jó esetben) leveles tészta lapok között vaníliakrém és tejszínhab, a tetején vastagon megszórva porcukorral.

Nem kívánok vitába szállni senkivel a krémet illetően, hiszen mindenki másra esküszik. Az azonban biztos, hogy mi a saját főzött vaníliakrémünket fogjuk előnyben részesíteni, a készen kapható krémporokkal és a nyers tojásos vaníliakrémmel szemben.

FUN FACT: a különbség a „sima” krémes és a francia krémes között a tejszínhab. Ha a vaníliakrémen van tejszínhab, akkor francia, ha nincs, hanem a krémen van közvetlenül a felső tésztalap, akkor sima krémes.

Glutén- és laktózmentes francia krémes hozzávalók:

500 g gluténmentes leveles tészta

A főzött vaníliakrémhez:
500 ml laktózmentes tej
50 g kristálycukor
2 csomag (16 g) vaníliás cukor
2 csomag (80 g) vaníliás pudingpor
200 g laktózmentes vaj/margarin
100 g porcukor
200 ml laktózmentes habtejszín

A habhoz:
300 ml laktózmentes habtejszín
1 csomag habfixáló

A tetejére:
3 ek porcukor

Glutén- és laktózmentes francia krémes
Glutén- és laktózmentes francia krémes

Glutén- és laktózmentes francia krémes elkészítése:

1. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Két nagy tepsit és egy darab sütőpapírt előkészítünk.
2. A gluténmentes leveles tészta általában fagyasztott állapotban kapható, ezért szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni. Csomagoljuk ki, majd a sütőpapírral együtt, amibe be volt csomagolva tegyük át a tepsire. Tegyünk a tetejére mégegy sütőpapírt, majd a második tepsivel lesúlyozva 25 percig sütjük. Ugyan ezt ismételjük meg a másik leveles tésztával is, azzal a különbséggel, hogy azon sütes előtt jelöljünk be 16 db, 4×4 centis négyzetet.
3. A krémhez kimérjük a tejet, a cukrokat és a pudingport, ezekből sűrű pudingot főzünk. Hagyjuk kihűlni, a tetejére simítsunk folpackot, hogy ne bőrösödjön. Mikor kihűlt, a szobahőmérsékletű vajjal/margarinnal és porcukorral kihabosítjuk. Végül 200 ml tejszínt habbá verünk, ezzel lazítjuk a krémet.
4. Elkezdjük a rétegezést. Az első tésztalapon egyenletesen szétterítjük a vaníliakrémet. Erre kerül a habfixálóval felvert tejszínhab. Fektessük rá a második tésztalapot, majd tegyük hűtőbe egy éjszakára.
TIPP: ha csak másnap, közvetlenül szeletelés előtt tesszük a tetejére a tésztalapot, tovább lesz ropogós, hiszen nem puhítja meg a krém!
5. Másnap vastagon meghintjük porcukorral, majd a bejelölt négyzetek mentén, recés késsel felvágjuk a krémest. Az alsó tésztalap elvágásához sima élű kést használjunk.

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük