Tiramisu szelet kakaós piskótából
Alapreceptek Sütemények

Kakaós piskóta

A kakaós piskóta az elkészítését tekintve majdnem ugyanaz mint a piskóta alapreceptünk. Kivéve, hogy a lisztből elveszünk egy keveset, és kakaóporral pótoljuk azt. 

Az, hogy mennyi lisztet cserélünk kakaóporra, csak tőlünk függ, és attól, hogy mennyire szeretnénk kakaósra a piskótánkat.

Értelemszerűen, minél több benne a kakaó, annál sötétebb lesz a színe, az íze pedig annál teltebb. Annyiban tér el csupán a világos piskótától, hogy a kakaópor valamelyest elnehezíti a tésztát, emiatt nem tud olyan magasra feljönni sütés közben. Tehát itt különösen fontos, hogy a tojáshabok jól legyenek felverve, különben össze fog esni a piskótánk.

Ha biztosra akarunk menni, a világos piskótánál tanult arányokhoz képest egy tojással többet számoljunk! Magyarán: ha a világos piskóta a 21 cm átmerőjű tortaformában 7 tojásból lesz szép magas, akkor a kakaós verziót készítsük 8 tojásos anyaghányaddal. Mi szerencsére már tapasztaltak vagyunk, így megbirkózunk az eredeti (7 tojásos) anyaghányaddal is:

Kakaós piskóta hozzávalók egy 21 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:

7 tojás

140 g kristálycukor

110 g gluténmentes liszt

30 g holland kakaópor

1 csipet szódabikarbóna

Ilyen szép magas lesz a kakaós piskóta, ha betartod a tanácsainkat!
Ilyen szép magas lesz a kakaós piskóta, ha betartod a tanácsainkat!

Kakaós piskóta elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 160° fokra, alsó-felső programon. A tortakarikánk alját kibéleljük sütőpapírral. Csak az alját! Az oldalán ne legyen sütőpapír, mert úgy nem tud felkapaszkodni a tészta sülés közben, és nem lesz magas a piskótánk.
2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez hozzáadjuk az összes cukrot és elkezdjük felverni. Nem szabad túl keményre verni, inkább olyan állaga legyen, mint a tejfölnek amikor ki van keverve. Ebben az esetben a kicsit folyósabb tojáshab jobb, mint a teljesen keményre vert. A sárgáját is kihabosítjuk, amíg halványsárga színe lesz és megnő a térfogata.
3. A két habot óvatos mozdulatokkal, szilikon spatulával összekeverjük. Nincs jelentősége melyik habot melyikhez keverjük. Ez csak attól függ, melyiket tettük abba az edénybe amelyikben kényelmesebben tudunk dolgozni.
4. Amikor a két tojáshab elkeveredett, apránként elkezdhetjük hozzáadni a szódabikarbónával és kakaóporral elkevert lisztet, kb. 2-3 evőkanálnyi adagokban. Ha biztosra szeretnénk menni, át is lehet szitálni. Spatulával forgatjuk bele a lisztet, az edény falát simogatva.
5.Tepsibe öntjük a masszát és 160°C fokon kb 1 órát sütjük. A sütőajtót az első 15 percben nem szabad kinyitni, mert össze fog esni. Akkor van kész a piskótánk, ha a tetején kicsit benyomjuk és nem süllyed be, hanem visszaáll az eredeti helyére. Ha nem vagyunk biztosak, tűpróbával ellenőrizzük!
6. Nagyon fontos! A sütőből kivéve fejjel lefelé egy sütőpapírra borítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni a tortaformában. (Lehetőleg olyan felület legyen ami bírja a hőt. Ha azonnal levennénk róla a tortakarikát, berogyna az oldala és összeesne a piskóta.)
7. Miután kihűlt, éles késsel a szélét körbe vágjuk, leemeljük róla a tortaformát. Ha púpos lett a piskótánk a tetejét levághatjuk, végül szeleteljük (vízszintesen). 3-4 felé szétoszthatjuk, de ha ügyesek vagyunk akár 6 felé is el lehet vágni.

A Kinder piskótatekercshez is kakaós piskóta illik
A Kinder piskótatekercshez is kakaós piskóta illik

Kalóriatartalom:

Kb. 300 kcal/100 gramm

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

One Reply to “Kakaós piskóta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük