Zabkeksz recept
Sütemények

Ez most mindenki kedvence: zabkeksz (édes és sajtos verzióban is)

A zabkeksz a mentes konyhának is sarkalatos pontja: nagyüzemben készíthető, sokáig eláll (bár gyorsan elfogy), egészséges, hiszen a zab révén sok benne a rost, és nem mellékesen, mind sós, mind édes változatban elkészíthető. Nem túlzás a cím: ez a zabkeksz tényleg mindenki kedvence lesz.

Most külön mutatjuk az édes és a sós (sajtos) verzió receptjeit.

Zabkeksz hozzávalók – édes verzió

200 gramm zabpehely

200 gramm gluténmentes liszt

200 gramm cukor

250 gramm laktózmentes vaj vagy margarin (lágyan)

1 egész tojás

1 ek méz

1 késhegynyi sütőpor

Jókora csipet só (ízlés szerint természetesen)

Zabkeksz elkészítés – édes verzió

  1. A sütőt bekapcsoljuk és 180°C fokra melegítjük, alsó-felső sütési programon.
  2. A vajat/margarint már előre kikészítjük, hogy lágy legyen.
  3. A hatékonyság égisze alatt robotgép dagasztó funkcióját alkalmazva az összes hozzávalót betesszük a keverőtálba és alaposan összedolgozzuk. Ha nincs robotgép, akkor először a száraz anyagokat keverd össze, majd adagold hozzá a lágy vajat, a mézet és a tojást. 
  4. Rusztikus, gyurmázható, de a zabpehely miatt nem teljesen sima tésztát kapunk. Nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  5. Kis golyókat formázunk, és egy pohár aljának segítségével a sütőpapíron szétnyomjuk a golyókat, hogy keksz-formátumot nyerjenek. Legyen hely a kekszek között, mert picit nőni fognak!
  6. 180°C fokon kb. 8-9 perc alatt megsülnek. Ha először készíted, inkább hagyd, hogy elkezdjen barnulni a széle, az a biztos.
  7. Hagyd kihűlni a tepsiben, mert forrón még könnyen törnek, morzsálódnak (ezért érdemes 2 tepsivel dolgozni, hogy felváltva tudj sütni-hűteni). Ha kihűlt, akkor tálcára rakva hűvös helyen néhány óra alatt felvesz annyi nedvességet a levegőből, hogy eléri a tökéletes állagot. (Frissen sütve kicsit még száraz, de egyébként a családot nem szokta érdekelni :)).

Most lássuk a sajtos verziót!

Zabkeksz hozzávalók – sajtos verzió

200 gramm zabpehely

200 gramm gluténmentes liszt

200 gramm laktózmentes reszelt trappista sajt

200 gramm vaj vagy margarin (körülbelüli mennyiség, lásd a leírást!)

1 egész tojás

1 késhegynyi sütőpor

2-3 csipet só – ízlés szerint

Bors, őrölt kömény, morzsolt majoranna, vagy flekken fűszer ízlés szerint.

Zabkeksz elkészítés – sajtos verzió

  1. A sütőt bekapcsoljuk és 180°C fokra melegítjük, alsó-felső sütési programon.
  2. A vajat/margarint már előre kikészítjük, hogy lágy legyen. Nem biztos, hogy szükség lesz az összes vajra/margarinra, mert ez attól is függ, hogy milyen márkájú trappista sajtot szeretsz/veszel. A lágyabb állagú sajtokhoz picit kevesebb zsiradék kell, a keményebb állagúakhoz pedig kelleni fog a 200 gramm. 
  3. Itt is számít a hatékonyság, de a helyes sajt/vaj arány eltalálása érdekében akár kézzel, akár robotgéppel dolgozunk, először a szárazanyagokat keverjük össze, aztán jön a tojás, majd a vaj/margarin FELE, majd az előzetesen reszelt sajt. Ezek után látod majd, hogy mennyi vaj/margarin szükséges még hozzá. 
  4. Innentől már ugyanaz a procedúra: Rusztikus, gyurmázható, de a zabpehely és a sajt miatt nem teljesen sima tésztát kapunk. Nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  5. Kis golyókat formázunk, és egy pohár aljának segítségével a sütőpapíron szétnyomjuk a golyókat, hogy keksz-formátumot nyerjenek. Legyen hely a kekszek között, mert nőni fognak, továbbá a sajt ha kiolvad, akkor szeretnek a kekszeink összekapaszkodni. 
  6. 180°C fokon kb. 8-9 perc alatt megsülnek. Ha először készíted, inkább hagyd, hogy elkezdjen barnulni a széle, az a biztos.
  7. Hagyd kihűlni a tepsiben, mert forrón még könnyen törnek, morzsálódnak (ezért érdemes 2 tepsivel dolgozni, hogy felváltva tudj sütni-hűteni). Ha kihűlt, akkor tálcára rakva hűvös helyen néhány óra alatt felvesz annyi nedvességet a levegőből, hogy eléri a tökéletes állagot. (Frissen sütve kicsit még száraz, de egyébként a családot nem szokta érdekelni :)).

Kalóriatartalom:

Édes: kb. 310 kcal/100 gramm

Sajtos: kb. 320 kcal/100 gramm

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük