Sokszor jól esne egy kis majszolni való, de eleged van a bolti, ki tudja mit tartalmazó, fűrészpor állagú kekszekből?
Gluténmentes gyömbéres kekszünket tudod még variálni laktózmentessé és tejmentessé is, az íze pedig le fog nyűgözni!
Édes, gyömbéres keksz hozzávalók:
200 g gluténmentes liszt
késhegynyi szódabikarbóna
50 g kristálycukor
50 g puha laktózmentes vagy sima vaj, vagy margarin (margarinnal tejmentes kekszeket kapunk)
3 ek méz
1 db tojás
1 kk őrölt gyombér
1 kk őrölt fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
Édes, gyömbéres keksz elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 190°C fokra, alsó-felső programot választva.
2. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy nagy tálban.
3. Hozzáadjuk a tojást és a puha vajat. Kézzel összemorzsoljuk az eddig adagolt alkotórészeket.
4. Tegyük bele a mézet és gyúrjuk össze a tésztát. Dolgozhatunk kézzel, vagy a robotgép dagasztó szárát is segítségül hívhatjuk.
5. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük 1 órára.
6. Lisztezett felületen fél cm vastagságúra nyújtjuk, és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. Mi ezúttal húsvéti formákat választottunk.
7. Sütőpapírral borított tepsibe tesszük a kiszaggatott formákat, és addig sütjük, amíg a szélük elkezd pirulni (sütőnként eltérő, de kb. 12-15 perc.)
Kalóriatartalom:
345 kcal/100 gramm