A kosárkának számos változatát ismerjük, talán a citromos a legkevésbé ismert. Ideje megismerkedni vele is, mert isteni finom!
Citromos kosárka hozzávalók:
Az omlós tésztához:
200 g gluténmentes liszt
100 g laktózmentes hideg vaj/margarin
1 tojás
1 ek kristálycukor
1 csipet só
A töltelékhez:
4 db citrom
4 egész tojás
4 tojás sárgája
240 g porcukor
100 g olvasztott laktózmentes vaj/margarin
1 ek laktózmentes vaj/margarin a kosárkák kenéséhez
Citromos kosárka elkészítése:
1. A lisztet morzsoljuk el a vajjal/margarinnal. Adjuk hozzá a cukrot, a tojást és a sót, és gyúrjunk belőle sima, egynemű tésztát. Kissé lapítsuk el, csomagoljuk be folpackba és tegyük hűtőszekrénybe 1 órára.
2. A kosárka formákat kenjünk meg vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 200°C fokra, alsó-felső programon. Egy tepsit is készítsünk elő, amibe beletehetjük a kosárkákat.
3. A tésztát pihentetés után, lisztezett felületen kinyújtjuk, és kör alakú kiszúróval kiszaggatjuk. A kör átmérője 1 cm-rel legyen nagyobb, mint a kosárka átmérője. A tésztákat óvatosan belenyomkodjuk a kosárkákba. Az alját villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben 15 percig elősütjük.
4. A töltelékhez a citromokat megmossuk, héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A többi hozzávalóval is összekeverjük, majd botmixerrel 1 percig turmixoljuk, hogy teljesen sima tölteléket kapjunk.
5. A sütőből kivett tésztákba töltjük, és vissza tesszük sülni további 20 percre. Hagyjuk teljesen kihűlni, ezután vegyük ki a formából.
Kalóriatartalom:
Kb. 350 kcal/100 gramm