A vaníliasodó nagymamáink receptkönyveinek alapja volt. Rengeteg édesség-sütemény dobható fel ezzel a selymes, lágy, krémes öntettel.
Vaníliasodó hozzávalók:
500 ml laktózmentes tej
1 késhegyni vanília őrlemény
5 db tojássárgája
60 g kristálycukor
20 g étkezési keményítő
Vaníliasodó elkészítése:
1. A tejet a vaníliával felmelegítjük.
2. A tojássárgáját a cukorral és a keményítővel csomómentesre keverjük. Amikor a tej már gőzölög, lehúzzuk a lángról, és merőkanalanként hozzá adjuk a tojásos keverékhez. Közben folyamatosan kevergessük, hogy a forró tej ne rántsa össze a tojást. Adagoljuk tovább a tejet a tojáshoz, majd amikor az összes tej belekerült, az egészet visszaöntjük az edénybe, és vissza tesszük a lángra.
3. A sodót hőkezeljük, tehát 70-75°C közötti hőmérsékletre melegítjük (konyhai hőmérővel ellenőrizzük). Amikor ez megtörtént, a sodó elkészült, lehúzhatjuk a lángról. Letakarni nem szükséges, hűlés közben párszor keverjük át, amíg kihűl.
4. Aranygaluskához, mákos gubához, pitékhez, szuflékhoz kínáljuk.
Vaníliasodó recept és elkészítés videó
@mardzsareta Válasz @minizsizsi részére Vaníliasodó💛 Laktózmentesen készült el nálam, de növényi tejjel akár #tejmentes -en is elkészíthető😊 A teljes receptet megtaláljátok az okosreceptek.hu oldalon is🥰 Hozzávalók: 500 ml #laktózmentes tej 1 késhegyni vanília őrlemény 5 db tojássárgája 60 g kristálycukor 20 g étkezési keményítő #vaníliasodó #sodó #vaniliasodo #okosreceptek #vaníliaöntet #vanilla #gluténmentes #glutenmentes #laktozmentes ♬ Calmness/Chill/Live performance_609_2_1(840705) – table_1