A tiramisutól sokan azért idegenkednek, mert nyers tojás van benne. De nem ebben a receptben! Eljött a nyers tojás nélküli tiramisu kora!
Tiramisu – nyers tojás nélkül hozzávalók:
200 g gluténmentes babapiskóta
450 ml víz
6 g instant kávé
500 g laktózmentes mascarpone
400 ml laktózmentes habtejszín
100 g porcukor
3 g vanília őrlemény vagy 1 ek vanília aroma
1 ek cukrozatlan kakaópor
Tiramisu – nyers tojás nélkül elkészítése:
1. Készítsük elő a tálat amibe rétegezni szeretnénk a tiramisut.
2. A mascarponet egy tálba tesszük. Kézi habverővel keverjük át egy kicsit, hogy ne legyen túl tömör. A tejszínt 2 részletben hozzáadjuk, csomómentesre keverjük. Nem kell felverni!
3. A porcukrot beleszitáljuk, és a vaníliával simára keverjük a krémet.
4. A vízben feloldjuk a kávét (használhatunk friss, főzött kávét is, vagy akár koffeinmenteset), a babapiskóta mindkét oldalát csak egy pillanatra bele mártjuk, és elkezdjük a rétegezést az edény alján. Babapiskóta-krém-babapiskóta-krém-babapiskóta és legfelülre krém.
5. Kakaóporral vastagon meghintjük a tetejét, néhány órára hűtőbe tesszük, hogy a babapiskóta megpuhuljon.
Kalóriatartalom:
Kb. 380 kcal/100 gramm
Svájci piskóta babapiskóta helyett
Ha nem tudunk hozzájutni gluténmentes babapiskótához az üzletben, készíthetünk otthon is úgy, hogy megsütjük nagy tepsiben a piskótát, és kivágjuk/kiszaggatjuk belőle a babapiskótának valót. Ilyen módon a piskóta puha lesz, ezért óvatosan mártsuk a kávéba, mert könnyen szét ázhat! A svájci piskóta a tojások szétválasztása nélkül készül, így az elkészítése könnyebb és kényelmesebb, mint a piskóta alapreceptnél.
Svájci piskóta babapiskóta helyett hozzávalók:
6 egész tojás
150 g kristálycukor
150 g gluténmentes liszt
Svájci piskóta babapiskóta helyett elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Egy normál méretű, szögletes tepsit kibélelünk sütőpapírral.
2. A tojásokat a cukorral, robotgép segítségével elkezdjük kihabosítani. Addig keverjük maximum sebességen, amíg a színe halványsárga nem lesz, és besűrűsödik.
3. A lisztet 2 részletben hozzászitáljuk, majd szilikon spatulával, óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a felvert cukros tojásba.
4. Tepsibe öntjük, egyenletesen szétterítjük. Forró sütőbe toljuk és 20-25 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
5. Sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük ki a tepsiből, és elkezdhetjük a kívánt méretre felvágni, kiszúróval kiszaggatni belőle a babapiskóta formákat. (Ha késsel vágjuk fel, nem lesznek leeső részek!)
6. A fenti receptben leírtak alapján óvatosan belemártjuk a kávéba, és kezdhetjük a rétegezést.