Sütőtökös-karamellás-fahéjas cupcake (glutén és laktózmentes)
Sütemények

Sütőtökös-karamellás-fahéjas cupcake (glutén és laktózmentes)

Mit kapsz ha a sütőtökös muffint, a karamellszószt és a fahéjas mascarpones krémet összeadod? Sütőtökös-karamellás-fahéjas cupcake-et!

Sütőtökös-karamellás-fahéjas cupcake (glutén és laktózmentes)
Sütőtökös-karamellás-fahéjas cupcake (glutén és laktózmentes)

Sütőtökös-karamellás-fahéjas cupcake (glutén és laktózmentes) hozzávalók:

A muffin tésztához:
220 g gluténmentes liszt
1 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1 csipet só
2 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt szerecsendió
1/2 tk őrölt gyömbér
1/2 tk őrölt szegfűszeg
1 csipet szegfűbors
2 tojás
300 g sütőtök püré
120 ml napraforgóolaj
1 tk vanília aroma
120 ml laktózmentes tej

A karamell szószhoz:
250 g kristálycukor
4 ek víz
150 g laktózmentes habtejszín
50 g laktózmentes vaj
egy csipet só

A fahéjas mascarpone krémhez:
400 ml laktózmentes habtejszín
500 g laktózmentes mascarpone
100 g porcukor
2 ek őrölt fahéj

Sütőtökös-karamellás-fahéjas cupcake (glutén és laktózmentes)
Sütőtökös-karamellás-fahéjas cupcake (glutén és laktózmentes)

Sütőtökös-karamellás-fahéjas cupcake (glutén és laktózmentes) elkészítése:

1. A karamell szósszal kezdjük, hogy legyen ideje kihűlni. A cukrot a vízzel együtt karamellizáljuk. Mikor szép barna színt kapott és nem maradtak benne cukor kristályok, beleöntjük a tejszínt. Legyünk nagyon óvatosak, mert ekkor a hőkülönbség miatt gőz csap fel! Kevergessük amíg a karamell újra teljesen elolvad benne. Ekkor lehúzhatjuk a lángról, és bele tehetjük a vajat és a sót. Kevergessük amíg egynemű lesz a karamell. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
2. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. A muffintepsi mélyedéseit béleljük ki papírkapszlikkal.
3. A muffinhoz keverjük össze a száraz összetevőket (gluténmentes liszt, sütőpor, szódabikarbóna, fűszerek). Egy másik tálba mérjük ki a többi hozzávalót. Simára keverjük, majd 2-3 részletben adjuk hozzá a lisztes keveréket is. A muffin kapszlikat 3/4-ig töltsük fel a tésztával, majd az előmelegített sütőbe tolva 20 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd minden muffin közepét kivájjuk, a mélyedéseket pedig megtöltjük a karamell szósszal.
4. A fahéjas mascarpone krémhez a hozzávalókat egy tálba mérjük, majd robotgéppel kihabosítjuk. Ügyeljünk rá, hogy a tejszín ne csapódjon ki. A krémet csillagcsöves habzsákba töltjük, majd minden cupcake tetejét feldíszítjük vele. A cupcake közepétől indulva, kifelé haladva, körkörös mozdulatokat végezzünk.
5. A díszítéshez a maradék karamellszószt habzsákba töltjük, kis lyukat vágunk rá, és gyors mozdulatokkal vékonyan meglocsoljuk a cupcake-ek tetejét.

Sütőtökös-karamellás-fahéjas cupcake (glutén és laktózmentes)
Sütőtökös-karamellás-fahéjas cupcake (glutén és laktózmentes)
OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük