Puha textúrájával, finom édességével és gyengéd fűszeres ízével a répatorta a sütés világának időtlen klasszikusa. A 19. századi Angliában a maradékok gazdaságos felhasználásának szerény kezdeteitől kezdve ez az elragadó desszert tovább fejlődik, és világszerte a sütni és enni szeretők generációit nyűgözi le. Akár kezdő, akár tapasztalt vagy a sütés világában, ha valami új és izgalmas süteményt keresel, vagy egyszerűen csak a gyermekkorod kedvenc finomságának otthonos, jó érzésű élményére vágysz – a répatorta legyen a te recepted!
A répatorta édesítőszerrel is elkészíthető, sőt, tejmentesen is, ha vegán mascarpone-t használsz!
Répatorta hozzávalók 21 cm átmérőjű tortaformához:
2 db tojás
200 g világosbarna cukor vagy kristálycukor
140 ml napraforgóolaj/kókuszolaj
300 g reszelt répa
180 g gluténmentes liszt
1 csomag (8 g) sütőpor
1 tk őrölt fahéj
1 csipet só
Répatorta máz:
250 g laktózmentes mascarpone
275 g porcukor
1 ek vanília aroma
Répatorta elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 160°C fokra, alsó-felső programon. A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral.
2. A tojásokat a cukorral és az olajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a reszelt répát, elkeverjük.
3. Hozzáadjuk a száraz hozzávalókat is, eldolgozzuk és tepsibe öntjük.
4. Előmelegített sütőben kb 1 óra alatt sül meg, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy készen van, tűpróbával ellenőrizzük.
5. Sütőből kivéve hagyjuk a formában teljesen kihűlni.
6. A mázhoz a hozzávalókat egy tálban simára keverjük, és a kihűlt répatorta tetejét és oldalát bevonjuk vele.
Díszíthetjük marcipán répákkal, darált, vagy egész dióval is.
Kalóriatartalom:
Kb. 290 kcal/100 gramm