Az angolok nem viszik túlzásba, ha rebarbarás desszertről van szó. Ha nem szeretnénk az előző receptben bemutatott rebarbarás pitével bíbelődni, akkor ez lesz a nekünk való! Ennek a süteménynek az alapja tulajdonképpen egy rebarbara kompót, aminek a tetejére rásütjük-rápirítjuk az édes morzsát, ezután forrón, egy gombóc fagyival vagy tejszínnel nyakon öntve fogyasztjuk. Nem mellesleg, ez a recept a tojásra érzékenyeknek is kedvez, illetve tejmentesen is elkészíthető.
Rebarbarás morzsasüti hozzávalók:
A rebarbara kompóthoz:
1 kg rebarbara
150 g kristálycukor
1 tk vanília paszta
Az édes morzsához:
100 g gluténmentes liszt
50 g kristálycukor
50 g hideg laktózmentes vaj/margarin
Rebarbarás morzsasüti elkészítése:
1. A rebarbarát megmossuk és 1,5-2 cm nagyságú darabokra vágjuk. Lábasba tesszük a cukorral és a vaníliával, majd néha megkeverve puhára főzzük. Valamennyire szét fog esni a rebarbara, de maradni fognak benne nagyobb, egész darabok is.
2. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, felső sütés programon. A rebarbara kompótót egy 20×20 cm-es jénai edénybe töltjük.
3. Az édes morzsa hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, és rászórjuk a rebarbarára.
4. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a morzsa megpirul a tetején.
5. Forrón vagy langyosan tálaljuk egy gombóc vanília fagylalttal, tejszínnel vagy tejszínhabbal.