A magyar gasztronómia egyik fő alappillére: a pörkölt. A magyar konyhára nagyon igaz, hogy ha pörköltet tudsz készíteni, szinte bármit meg tudsz főzni. Hiszen gondoljunk csak bele, mennyi ételünk kezdődik pörkölt alappal, úgy mint a gulyásleves, paprikáskrumpli, halászlé, krumplis tészta, borsópörkölt, karfiolpörkölt stb.
Pörkölt hozzávalók:
1 kg sertéscomb
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 evőkanál fűszerpaprika
1 db fehér paprika
1 db paradicsom
só, bors
1 kiskanál őrölt kömény
1 evőkanál sertészsír, vagy étolaj
víz
Pörkölt elkészítés:
- A húst mossuk meg és kockázzuk fel. Tegyük egy tálba felhasználásig.
- Elkészítjük a pörkölt alapot. A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk.
- Egy lábasba zsiradékot hevítünk, és üvegesre pároljuk rajta a hagymát. Amikor ez megvan, félre húzzuk a tűzről, és kb 100 ml vizet öntünk rá. A víz egy kicsit lehűti, és megakadályozza, hogy odaégjen majd a paprika. Rászórjuk a paprikát, alaposan elkeverjük, és vissza tesszük a lángra, továbbra is kevergetjük.
- A húst beletesszük, és fehéredésig pirítjuk.
- Felöntjük annyi vízzel ami éppen ellepi, beletesszük a félbe vágott zöldségeket. Fűszerezzük, majd lefedve felforraljuk.
- Mikor felforrt lejjebb vesszük a lángot, és addig főzzük lassú tűzön, amíg a hús omlósra nem fő.
- Gluténmentes nokedlivel, tésztával, főtt burgonyával, vagy burgonyapürével tálaljuk. Kínálhatunk mellé tejfölt és/vagy savanyúságot.
Ugyanúgy készítjük csirkéből is.
Kalóriatartalom:
Kb. 130 kcal/100 gramm