Pörkölt recept
Alapreceptek Húsételek

Pörkölt

A magyar gasztronómia egyik fő alappillére: a pörkölt. A magyar konyhára nagyon igaz, hogy ha pörköltet tudsz készíteni, szinte bármit meg tudsz főzni. Hiszen gondoljunk csak bele, mennyi ételünk kezdődik pörkölt alappal, úgy mint a gulyásleves, paprikáskrumpli, halászlé, krumplis tészta, borsópörkölt, karfiolpörkölt stb.

Pörkölt hozzávalók:

1 kg sertéscomb

1 nagyobb fej vöröshagyma

1 evőkanál fűszerpaprika

1 db fehér paprika

1 db paradicsom

só, bors

1 kiskanál őrölt kömény

1 evőkanál sertészsír, vagy étolaj

víz

Pörkölt elkészítés:

  1. A húst mossuk meg és kockázzuk fel. Tegyük egy tálba felhasználásig.
  2. Elkészítjük a pörkölt alapot. A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. 
  3. Egy lábasba zsiradékot hevítünk, és üvegesre pároljuk rajta a hagymát. Amikor ez megvan, félre húzzuk a tűzről, és kb 100 ml vizet öntünk rá. A víz egy kicsit lehűti, és megakadályozza, hogy odaégjen majd a paprika. Rászórjuk a paprikát, alaposan elkeverjük, és vissza tesszük a lángra, továbbra is kevergetjük.
  4. A húst beletesszük, és fehéredésig pirítjuk.
  5. Felöntjük annyi vízzel ami éppen ellepi, beletesszük a félbe vágott zöldségeket. Fűszerezzük, majd lefedve felforraljuk.
  6. Mikor felforrt lejjebb vesszük a lángot, és addig főzzük lassú tűzön, amíg a hús omlósra nem fő. 
  7. Gluténmentes nokedlivel, tésztával, főtt burgonyával, vagy burgonyapürével tálaljuk. Kínálhatunk mellé tejfölt és/vagy savanyúságot.

Ugyanúgy készítjük csirkéből is.

Kalóriatartalom: 

Kb. 130 kcal/100 gramm

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük