Talán az Őrség zöld aranya a legelterjedtebb és legfinomabb országtorta, ami eddig készült. Nem csoda, hiszen a tökmag jelenléte egy tortában egyáltalán nem megszokott, de ezt a tökéletes párosítást megkóstolva az jut eszünkbe, hogy „miért nem jutott ez eddig az eszünkbe?!”
Őrség zöld aranya (2016-os országtorta újragondolása gluténmentesen) hozzávalók:
A tökmagos ropogós réteghez:
100 g tökmag
50 g kristálycukor
20 ml víz
40 ml tökmagolaj
80 g fehércsokoládé
A tökmagos piskótához:
2 tojás
130 g kristálycukor
1 csipet só
50 g natúr joghurt
70 g gluténmentes liszt
3 g sütőpor
50 g mandulaliszt
80 ml tökmagolaj
A málnazseléhez:
200 g málna
30 g kristálycukor
10 g őrölt zselatin
A fehércsokoládé mousse-hoz:
200 ml habtejszín
10 g vaníliás cukor
13 g őrölt zselatin
220 g fehércsokoládé
400 ml habtejszín
A tökmag glazúrhoz:
50 g víz
100 g kristálycukor
100 g méz
65 g habtejszín
12 g őrölt zselatin
100 g fehércsokoládé
65 g tökmagolaj
A díszítéshez:
100 ml habtejszín
16 db fehércsokoládé rolád
1 ek liofilizált málna
Őrség zöld aranya (2016-os országtorta újragondolása gluténmentesen) elkészítése:
1. A tökmag ropogóshoz a tökmagot serpenyőben megpirítjuk. Késes aprítóba tesszük és durvára daráljuk. Cukorból és vízből szirupot főzünk. A fehércsokoládét felolvasztjuk és összekeverjük a tökmagolajjal. A hozzávalókat összekeverjük, és egy 20 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. Tegyük hűtőszekrénybe amíg megdermed.
2. A málna zseléhez a málnát a cukorral puhára főzzük. Kis lyukú szűrőn átpasszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek bele. A málnavelőt a zselatinnal újraforraljuk, majd egy folpackkal kibélelt 20 cm átmérőjű tortakarikába öntjük. Hűtőbe tesszük 4 órára, amíg teljesen megdermed.
3. A sütőt előmelegítjük 175°C fokra, alsó-felső programon. Egy 24 cm átmérőjű tortakarika alját kibéleljük sütőpapírral.
4. A piskótához az egész tojásokat a cukorral és a sóval kihabosítjuk amíg a térfogata megnő és kivilágosodik. Belekeverjük a joghurtot, majd apránként hozzáadjuk a liszt, sütőpor és mandulaliszt keverékét. Mikor a száraz alapanyagok elkeveredtek benne, a legvégén adjuk hozzá a tökmagolajat. A tésztát a tortaformába öntjük, és az előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Hagyjuk a formában kihűlni.
5. A fehércsokoládé mousse-hoz a kisebb adag tejszínt, vaníliás cukrot, zselatint és fehércsokoládét közepes lángon, folyamatosan kevergetve összemelegítjük. Forralni nem kell, csak addig melegítsük amíg a csokoládé és a zselatin feloldódik. Tegyük félre és hagyjuk langyosra hűlni. Végül 400 ml felvert tejszínhabbal lazítjuk. Amikor a tejszínhab belekerül, már legyen előkészítve a piskóta, a tökmag ropogós és a málna zselé is.
6. A torta összeállítása következik. A piskótát egy tortakartonra helyezzük, köré egy állítható tortakarikát szorítunk. Ráöntjük a fehércsoki mousse 1/3-át, erre helyezzük a tökmag ropogóst. Újabb 1/3 rész fehércsoki mousse következik, majd erre a málna zselé. Ezt beborítjuk az utolsó harmad fehércsoki mousse-val, és hűtőszekrénybe tesszük 4 órára, amíg a mousse megdermed.
7. A tökmag glazúrhoz a vizet, cukrot, mézet, tejszínt és zselatint felforraljuk. A fehércsokit felolvasztjuk és összekeverjük a tökmagolajjal. Hozzáöntjük a forró keveréket, és simára keverjük. Várjuk meg amíg szobahőmérsékletűre hűl, majd öntsük a fehércsoki mousse-ra. Újabb 4 órát hűtsük.
8. Tálalás előtt egy éles késsel vágjuk ki a tortát a tortakarikából. Tejszínhabbal, csokoládé díszekkel és liofilizált málnával díszítjük.