Macaront bárhol, bármikor, bármilyen verzióban el tudnánk fogadni! Íme sokak kedvence, a Nutellás (csokikrémes) változat.
Csokikrémes (nutellás) macaron hozzávalók:
A macaron tésztához:
150 g mandulaliszt
150 g porcukor
2×55 g tojásfehérje
150 g kristálycukor
37 g ásványvíz
A tetejére:
1 tk holland kakaópor
A töltéshez:
250 g Nutella/mogyorókrém/csokoládé krém
Nutellás macaron elkészítése:
1. A macaronhoz a porcukrot és az őrölt mandulát késes aprítóban ledaráljuk, majd átszitáljuk. Ebbe a keverékbe bele mérjük az első adag 55 g tojásfehérjét, de ne keverjük össze.
2. A cukrot és a vizet lábasban elkezdjük felforralni. Konyhai hőmérővel folyamatosan tartsuk szemmel a hőfokát. Amikor a cukorszirup eléri a 115°C fokot, kezdjük el kihabosítani – robotgéppel – a második adag 55 g tojásfehérjét.
3. Amikor a szirup eléri a 118°C fokot, elkezdjük az edény falán, vékony sugárban végig csurgatva hozzáadni a tojásfehérjéhez. Kihűlésig habbá verjük, amíg a habverő fejet megemelve megtartja a hab a formáját.
4. A felvert habot a porcukor-mandula-tojásfehérje keverékhez adjuk, és össze dolgozzuk. Nem kell nagyon vigyázni a habra, keverés közben mindenképpen össze fog esni. Addig keverjük, amíg a spatulát megemelve láva szerűen, szakadás nélkül folyik le róla a tészta.
5. Habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire, vagy az erre kitalált szilikonos sütőlapra nyomjuk a tésztát. (megjegyzés: nagyjából 50 Ft-os méretű tészta köröket próbáljunk meg kinyomkodni)
6. A tepsit néhányszor ütögessük a konyhapulthoz, hogy a buborékok eltávozzanak. Ezután egy egy teáskanál kakaóporral enyhén hintsük meg a nyers tészták tetejét. Ezután tegyük félre a macaron héjakat száradni, ha lehet páramentes helyre. A szoba hőmérsékletétől és páratartalmától függhet, hogy mennyi idő alatt száradnak meg. 10-30 perc is lehet akár. Amikor az ujjunkkal megtapogatjuk a macaronok tetejét, és a tészta már nem ragad, akkor elegendő ideig száradt.
7. A sütőt előmelegítjük 130°C fokra, légkeveréses programon. A macaronokat 12 percig sütjük, 10 percnél nyissuk ki az ajtót egy pillanatra, és engedjük ki a bent keletkezett gőzt.
8. Sütés után azonnal húzzuk le a sütőpapírral együtt a macaronokat, hogy ne süljenek tovább. Hagyjuk teljesen kihűlni, csak ez után szedjük le a sütőpapírról.
9. A Nutellát töltsük habzsákba (így lesz a legegyszerűbb a héjak betöltése). Az összepárosított macaronokat a krémmel megtöltjük, betöltve egy éjszakát pihentetjük, hogy kellően megpuhuljanak.
10. Légmentesen záródó dobozban, hűtőszekrényben tárolva, 1 héten belül fogyasszuk el.